Nagyvilág

2011.03.10. 20:34

Líbia: Egy hétig tartottak fogva egy brazil riportert Kadhafiék

<p>Líbia - Brazil újságírót tartott fogva egy hétig Moamer Kadhafi líbiai vezető biztonsági szolgálata. A 34 éves Andrei Nettót csütörtökön engedték szabadon. A riporternek nem esett baja, s lapja szerint időközben már a brazil nagykövetségre távozott.</p>

Andrei Nettót a líbiai kormánycsapatok által ostromolt, Tripolitól nem messze lévő Závijában fogták el, de munkahelye, az Estado de Sao Paolo című napilap nem tudott információval szolgálni a kollégájukkal együtt őrizetbe vett, iraki származású Ghaith Abdul-Ahadról, a brit Guardian újságírójáról.

A brazil riportert csütörtökig a líbiai fővárostól 70 kilométerre lévő Szabrata városkában tartották fogva, közben börtönét vasárnap támadás érte - írta a brazil újság. Az Estado de Sao Paolo szerkesztői amúgy sem tudták utolérni kollégájukat, aki szándékosan nem használta telefonját és e-mailjét, hogy ne tudják őt Závijában újságíróként azonosítani. A líbiai kormány ugyanis az egy ideig a lázadók kezén lévő várost próbálta teljesen elzárni a médiától. Letartóztatásának hírét is csak szabadulása napján, csütörtökön hozták nyilvánosságra. A dél-amerikai ország elnöke, Dilma Roussef szóvivője azt mondta, az államfő sürgős intézkedést kért a külügyminisztériumtól a férfi kiszabadítására.

A Párizsban székelő Netto február 19-én Tunézián keresztül érkezett Líbiába, hogy tudósítson az észak-afrikai országban történő felkelésről. Nettót és a Guardian munkatársát is tiltott határátlépésért vették őrizetbe.

Szerdán a BBC jelentette, hogy három munkatársát - egy brit, egy palesztin és egy török férfit - tartóztatták le Závijában. Kadhafi emberei nevetve játszották el, hogy kivégzik őket, a palesztin és a török újságírót többször meg is verték. 21 óra fogva tartás után aztán mindhármukat elengedték. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főképviselője szerint a BBC stábjával történtek a nemzetközi jog szerinti kínzásnak minősülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!