Nagyvilág

2011.03.26. 09:05

Rekordkártérítés molesztáló papok miatt

<p>Egy amerikai jezsuita rend több mint 166 millió dolláros kártérítést fizet gyerekzaklatások miatt majdnem ötszáz áldozatnak, akinek többsége őslakos amerikai volt - közölte pénteken az áldozatokat védő ügyvéd. A peren kívüli megegyezés részeként a rend írásban kér elnézést az áldozatoktól és rendelkezésükre kell bocsátania minden róluk szóló egyházi iratát.</p>

A Jézus Társasága Oregoni Rendtartománya beleegyezett, hogy 166,1 millió dolláros (31 milliárd forint) kártérítést fizet a rend iskoláiban 1940 és 1990 között történt gyerekzaklatásokért - közölte Blaine Tamaki ügyvéd. Az áldozatok kilenc és tizennégy év közöttiek voltak, többségük őslakos indián, akit az indián rezervátumokban felállított missziók papjai zaklattak. Az esetek többsége az ötvenes és hetvenes évek között történt.

Tamaki közlése szerint az összeg világ legnagyobb kártérítése, amelyet egy vallási rend valaha is kifizetett. Az összeg a harmadik legnagyobb amerikai egyházi kártérítés pedofil vádak miatt: a katolikus egyház 2007-ben 660 millió, majd 198 millió dollárt fizetett két különálló ügyben a papok által szexuálisan zaklatott áldozatoknak.

- Független Hírügynökség .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!