Nagyvilág

2011.04.23. 17:10

A volt államfő szerint a horvát vezetés is tudott a szerbek elleni háborús bűncselekményekről

<p>A horvát háborús vezetésnek tudomása volt a szerbek ellen 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűnökről, amelyekért két nemzeti hősnek számító tábornokot is börtönre ítélt a hágai nemzetközi bíróság - írta Stipe Mesic volt köztársasági elnök a Novi List szombati számában.</p>

A kétszer is államfővé választott politikus a cikkben felidézi, hogy egyszer jelen volt, amikor a kilencvenes évek elején egy akkori miniszter azt mondta Franjo Tudjman államfőnek, hogy a nyugat-szlavóniai szerb falvakat felgyújtották.

Az ENSZ a korábbi Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntetteket vizsgáló törvényszéke április 15-én huszonnégy év börtönre ítélte a horvát nemzeti hős Ante Gotovina tábornokot, Mladen Markac tizennyolc évet kapott. A szintén vádlott Ivan Cermakot felmentették.

A két katona elítélése nagy viharokat kavart Horvátországban, a kormány is elfogadhatatlannak nevezte a bíróság döntését.

A két elítélt katonatisztet a szerbek elleni Vihar hadműveletben a szerb civil lakosság ellen végrehajtott bűnökért vonták felelősségre. A horvát hadsereg a Belgrád által támogatott horvátországi szerb lázadók ellen harcolt, akik az ország területének harmadát elfoglalták.
A háborúnak gyakorlatilag véget vető Vihar hadműveletben több száz szerb civilt öltek meg, több ezret pedig elüldöztek Horvátországból. A háború előtt a volt jugoszláv tagállam lakosságának tizenkét százaléka vallotta magát szerbnek, 2001-ben a népszámlálás adatai szerint már csak négy százalékuk.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!