Nagyvilág

2011.04.21. 21:14

JAPÁN ERŐMŰ: Teljesen tiltott övezet lett Fukusima környéke

<p>Belépési tilalmat vezettek be Japánban a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült fukusimai atomerőmű húsz kilométeres körzetébe.</p>

A Kitekintő külpolitikai szakportál írása szerint a térségből a katasztrófa után azonnal kitelepített lakók számára a hatóságok annyit engedélyeznek csak, hogy legfeljebb két órára hazalátogassanak értéktárgyaik kimenekítésére. A területre illegálisan belépőket viszont százezer jenes (228 ezer forintos) pénzbírságra és harminc napos elzárásra büntethetik. Rendőrségi jelentések szerint legalább hatvan család még mindig nem hagyta el az evakuációs zónát.

Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) a napokban publikálta részletes válságrendezési tervét, mely szerint a fukusimai helyzet stabilizálása kilenc hónapot fog igénybe venni. A cég a héten megkezdte a károsultak előzetes kompenzálását, a következő hetekben körülbelül ötvenmilliárd jent (109 milliárd forintot) fog kifizetni a kitelepített családoknak és a bezárásra kényszerült vállalkozásoknak. A pénzügyi gondokkal küszködő energia-szolgáltató korábban kétezer milliárd jenes hitelfelvételre kényszerült, és azt is tervezi, hogy húsz százalékkal csökkenti dolgozói fizetését a katasztrófa okozta többletköltségek fedezésére.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!