Nagyvilág

2011.05.05. 09:12

Nem köthető közvetlen a nepáli katonákhoz a haiti kolerajárvány

<p>A Haitiben kitört kolerajárvány mutat hasonlóságokat a dél-ázsiai fertőzésekhez, de nem lehet közvetlenül a nepáli békefenntartókat felelőssé tenni a karibi országban megjelent betegségért - közölte szerdán az ENSZ vizsgálócsoportja. A nemzetközi szakértőkből álló csoport megállapítása szerint "vitatható" a járvány forrása, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az ENSZ-nek világszerte figyelmet kell fordítania a békefenntartói egészségére.</p>

A földrengés sújtotta Haitiben októberben ütötte fel a fejét a járvány, amely a hatóságok szerint 4856 áldozatot követelt. A betegséggel több mint kétszázezer ember fertőződött meg az országban.

A kolera heveny hasmenéssel és hányással jár, ami a fertőzött emberek kiszáradásához vezet. Mivel igen rövid a lappangási ideje, azonnali kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet. Az eddigi feltevések szerint a karibi országba a földrengés után érkezett nepáli katonák hurcolták be a kórt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!