Nagyvilág

2011.05.17. 20:12

Vádemelés hét ember ellen a marokkói robbantással kapcsolatban

<p>Marokkó, Marrákes - Egy marokkói bíró kedden vádat emelt hét ember ellen a 17 halálos áldozattal járó marrákesi robbantással kapcsolatban - értesült az AFP francia hírügynökség egy, a marokkói igazságszolgáltatásban dolgozó tisztségviselőtől. Egyebek mellett terrorcselekmények elkövetésére létrehozott szervezet megalapításával, és betiltott vallási csoporthoz tartozással vádolják őket.</p>

Az AFP információi szerint a hét embert azzal vádolta meg a terrorizmussal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó bíró, hogy szervezetet hoztak létre "terrorcselekmények megtervezésére és végrehajtására". A bíró ezen felül "közrend elleni súlyos támadás, előre eltervelt emberölés, robbanószerek birtoklása valamint betiltott vallási csoporthoz való tartozás" miatt emelt vádat ellenük - közölte az AFP. A kérdéses szervezetről nem közölt részleteket a bíró. A vádlottak ellen a terrorizmusellenes törvények alapján ítélkeznek.

Az április 28-án, Marrákes városában elkövetett robbantásos merényletben 17 ember halt meg. A halálos áldozatok többsége külföldi turista volt. A támadás egy kedvelt kávézóban történt. A marokkói hatóságok elmondása szerint a 25 éves fővádlott, Adil El-Atmani vitte be a bombákat rejtő két táskát a kávézóba, majd nem sokkal távozása után távirányítással, egy mobiltelefon segítségével indította be a szerkezeteket.

A férfit, aki a marokkói belügyminiszter közlése szerint "az al-Kaida csodálója", egy, a helyszínen talált mobil alapján találták meg. A vádlottak mind Száfi városából származnak.



Nagyobb térképre váltás

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!