Nagyvilág

2011.06.02. 17:42

Amerikai hajó is csatlakozik a Gázába tartó flottillához

<p>Washington&nbsp; (MTI) - Egy 34 amerikai utast szállító hajó is csatlakozik majd ahhoz a segélyszállító flottillához, amely június végén megpróbál majd áthatolni a palesztin Gázai övezet köré vont izraeli tengeri blokádon - írta csütörtökön a The New York Times.</p>

 Az amerikai hajó utasainak mintegy negyede zsidó származású lesz. Az Egyesült Államokból induló aktivisták között lesz Alice Walker afroamerikai írónő, valamint egy 86 éves személy is, akinek szüleit a holokauszt idején ölték meg.

    Tavaly kilenc ember vesztette életét, amikor izraeli kommandósok nemzetközi vizeken megállítottak egy hasonló, blokádtörésre indult flottillát. Az izraeliek a haláleseteket önvédelemmel magyarázták, azzal, hogy a botokkal felfegyverzett "békeaktivisták" megtámadták a katonákat. A hat hajóból álló hajócsoport túlnyomórészt török utasai szerint viszont az éles lőszert alkalmazó kommandósok válaszcsapása aránytalan volt. Az incidens nyomán feszültté vált a török-izraeli viszony.

 

Amerikai mellett más hajók is lesznek a flottillában

    Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára nemrégiben felszólította az érintett kormányokat, hogy beszéljék le az újabb flottilla részvevőit az akcióról. A 10 hajóból álló csoportosulás, mintegy ezer utassal, június végén indul majd el Gáza partjai felé, egy meg nem nevezett kikötőből. Az amerikai mellett a flottillában lesz majd egy spanyol, egy kanadai, egy svájci és egy ír hajó is.

    A Gázai övezet feletti ellenőrzést 2007-ben a Hamász iszlamista palesztin szervezet szerezte meg. A területtel szemben Izrael embargót vezetett be, majd 2008-2009 telén katonai akciót indított az általa terrorista szervezetnek tekintett Hamász által kormányzott Gáza ellen. A tavalyi flottillaincidens nyomán Izrael enyhített ugyan az övezet elleni szárazföldi blokádon, ám a tengeri zárat fenntartotta. Kairó a múlt héten Rafahnál megnyitotta az egyiptomi-gázai határt.

    Az amerikai hajónak a The Audacity of Hope (A remény vakmerősége) nevet adták, teljes egészében átvéve Barack Obama könyvének címét. A járművön, amelyet egy görög hajózási vállalattól béreltek, nem segélyt, hanem amerikaiak palesztinoknak írt leveleit fogják szállítani. Nem a Hamászt, hanem a palesztinokat kívánják támogatni, jelezték Lesli Cagan szóvivő révén, az akció amerikai részvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!