Nagyvilág

2011.06.15. 10:53

Lézerfényt kibocsájtó emberi sejt

<p>Emberi sejteket kereszteztek medúza fehérjével és lézerrel, hogy létrehozzák a világ első biolézer szövetét.</p>

A Harvard Egyetem tudósai és a Massachusettsi Kórház kutatói elmossák a határt az elektronika és biológia között. A világ első biológiai lézersejtje a kutatók szerint nagyon jó dolog, jobb mikroszkópos megfigyelést és a célzott fényterápiákat jóval könnyebb lesz végezni az újításnak köszönhetően a jövőben.

A tudósok a lézer vezetőjeként gáz vagy különböző kristályok helyett élő szöveteket alkalmaztak. A medúza fluoreszkáló sejtjei kék fény hatására zöld fényt bocsájtanak ki, így miután azt egy egyszerű, emberi szövetbe ültették és kék fénnyel sugározták, az zölden kezdett világítani. A pulzáló fénykibocsájtást tükrök segítségével annyira fel tudták erősíteni, hogy szabad szemmel is látható volt.

Malte Gather: - Ha egy egyszerű biológiai sejtet genetikailag zöld fluoreszcens fény előállításához programoznak és egy optikai rezonátorba helyeznek, amely két párhuzamos tükör, ami egymástól 0.02mm távolságra van, a sejt képes zöld lézer fényt generálni. - jelentette be a Massachusettsi Kórház kutatója.

Hogy éveken belül szuperhősök fognak egymásra lézer fényt szórni, az egyelőre még mindig kérdéses, az új felfedezés mindenesetre elég bizarr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!