Nagyvilág

2011.06.11. 11:00

Vérbosszú Moszkvában

<p>Pénteken ismeretlen orgyilkosok fényes nappal négy lövéssel megölték az orosz hadsereg egyik volt ezredesét, aki a kilencvenes évek végén megerőszakolt és megölt egy fiatal lányt Csecsenföldön&nbsp;–&nbsp;adta hírül szombaton a Komszomolszkaja Pravda. A volt katonatisztet három éve engedték ki a börtönből. A hatóságok vérbosszúra gyanakodnak.</p>

Jurij Budanovot akkor érték a halálos lövések, amikor családtagjaival egy közjegyzői ügyet ment rendezni, és időközben néhány percre kiment az utcára rágyújtani. Az ismeretlen tettes a szemtanúk szerint egy lassan elhaladó kocsiból nyitott tüzet rá. A járművet később néhány utcával arrébb megtalálták, benne a gyilkos fegyverrel.

 

Az orosz hadsereg volt ezredesét 2000 márciusában tartóztatták le, miután az orosz-csecsen háború idején bizonyítottan megerőszakolt, majd megölt egy fiatal civil csecsen lányt. Budanovot rövidesen 10 év szigorított börtönbüntetésre ítélték, amelyből nyolcat töltött le. Jó magaviseletéért idő előtt helyezték szabadlábra. Azóta a feleségével és két gyerekével élt Moszkvában.

"Hozzászokott a fenyegetésekhez"

 

Röviddel szabadulása után egy interjúban megkérdezték tőle, hogy nem fél-e a csecsenek vérbosszújától. Akkor azt nyilatkozta, hogy a háború idején tudomása szerint legalább tucatszor mondta ki a halálos ítéletet fölötte az ellenség. Ám eddig még mindig sikerült megúsznia, és idővel hozzászokott a fenyegetésekhez.

 

A pénteki gyilkosságot követően sokáig senkit nem engedtek a járdán heverő holttesthez, attól tartva, hogy pokolgépet szerelhettek fel rá. Az orvosok csak órák múlva vizsgálhatták meg, miután a tűzszerészek tüzetesen átvizsgálták a környéket.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!