Nagyvilág

2011.08.15. 11:06

Emberevő medvére vadásznak Kamcsatkán

Az idei év sem telt el emberhúsra kapott medve felbukkanása nélkül az orosz távol-keleti félszigeten – adta hírül az ukrán Gazeta.ua internetes hírújság.

Az idei év sem telt el emberhúsra kapott medve felbukkanása nélkül az orosz távol-keleti félszigeten – adta hírül az ukrán Gazeta.ua internetes hírújság.

A medve egy kiránduló csoportot támadott meg szombat délután a Paratunka folyó partján – számolt be az esetről a helyi élővilág-védelmi hivatal munkatársa. A társaság zömének sikerült elmenekülnie, ám egy nőt és egy férfit utolért a fenevad, és kíméletlenül szétmarcangolta őket.

A helyszínen jelenleg rendőrségi és ügyészi szakértők próbálják felkutatni a maradványokat, illetve tisztázni a medvetámadás körülményeit. Munkájukat tucatnyi felfegyverzett vadász biztosítja. A hatóságok engedélyt adtak a gyilkos medve felkutatására és kilövésére is.

A Kamcsatkai területen csak az idén már 12 olyan medvét lőttek ki eddig, amelyek agresszivitásukkal különös veszélyt jelentettek az ott élő emberekre nézve. Halálos kimenetelű medvetámadásra az elmúlt évben egy, az megelőzően három esetben volt példa a térségben, ám ezt a mennyiséget jóval meghaladja a medvék által megnyomorított túlélők száma.

A kamcsatkai barnamedve az amerikai grizzly közeli rokona. Egy-egy kifejlett példány testmagassága elérheti a három métert, testsúlya pedig akár a 700 kilogrammot is. A Kamcsatka-félszigeten a legfrissebb számítások szerint több mint 18 ezer példány él belőlük.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!