Nagyvilág

2011.08.31. 15:29

Szemetet szüreteltek a Bodrogon

Nemzetközi projekt: az Ukrajnából érkezett szemetet szlovák és magyar önkéntesek szedik a Bodrogon.

Nemzetközi projekt: az Ukrajnából érkezett szemetet szlovák és magyar önkéntesek szedik a Bodrogon.

Bodrogolaszi, Szegi, Tokaj - Több mint húsz önkéntes takarította három napon át a Bodrogot a folyó szlovákiai eredetétől egészen a Bodrog-Tisza torkolatig az elmúlt napokban. Mindezt négy napos túra keretében tették hagyományteremtő céllal, tudtuk meg Molnár Antaltól, az egyik résztvevő, a Bodrog Egyesület programszervezőjétől.

– A Bodrog rengeteg szennyezőanyagot kap Ukrajna területről – mondta lapunknak Molnár Antal. Ezért döntöttek úgy, magyarázta, hogy szlovák-magyar összefogással megszervezik a takarítását. Szlovák részről a Leknice (magyarul Tavirózsák) szervezet Bodrogszerdahelyről, Magyarországról pedig a Bodrog Egyesület szervezte a programot. Zöld szervezeteken és a Magyar Természetvédők Szövetségén keresztül hirdették meg a szemétszedési akciót és várták az önkéntesek jelentkezését, így indulhatott a túra.

65 kilométer

Érkeztek segíteni vágyók Budapestről, Debrecenből, Hajdúböszörményből ugyanúgy, mint Bodrogkisfaludról és Sárospatakról. Volt, aki itt ült először kenuban: meg kell jegyeznünk, hogy vízijárművekről folyt a takarítás.

– A Bodrog teljes hosszát, 65 kilométeres távot takarított végig a csapat – tudtuk meg Molnár Antaltól. Zemplén faluból indultak, majd Bodrogolaszin és Szegin át jutnak csütörtökön Tokajba. Ebből a szlovák szakasz 12, a magyar 53 kilométer. Főleg pillepalackokat találtak, de azt hatalmas mennyiségben. Mint a programszervező hangsúlyozta, úgy 6-8 köbméternyi szemetet szednek össze (azért a jelen idő, mert beszélgetésünkkor még egy nap hátra volt a programból), de ennél sokkal többet találtak.

– Ennyire tudtunk vállalkozni – fogalmazott. – Ennek többszöröse maradt a területen, főként a bedőlt fáknál többtonnányi lehet a hulladék. Ezek főleg cirillbetűs palackok, vodkásüvegek, ebből is látszik, hogy ukrán szemétről van szó.

Ártérre pakolták

Molnár Antal elmondta, mivel a hulladékgazdálkodás nincs azon a színvonalon Ukrajnában, mint nálunk, fordulhat elő ez a mértékű szennyeződés. Valószínű, hogy az ártérre lepakolt szemét mosódhat be tavasszal, áradáskor a folyóba. Ezért gondolják úgy a szervezetek, hogy a takarítást évente meg kell ismételni. Ám ez önmagában kevés, államközi megegyezés, az érintett összes ország összefogására lenne szükség a megnyugtató megoldáshoz.

Ez azonban még a jövő feladata.

A mostani projekt a Nemzeti Civil Alaptól elnyert pályázati pénzből valósulhat meg „Szemétszüret a Bodrogon” címmel. Az összegyűjtött szemét összegyűjtésében az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság motorcsónakokkal segít, majd Tokajra szállítják, ahonnan teherautókkal viszik a bodrogkeresztúri hulladéklerakóba a napokban.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!