Nagyvilág

2011.09.15. 16:07

Megtalálták a lezuhant Progressz űrhajó roncsait

A szibériai Altáj-hegységben az oroszországi kutatóegységek megtalálták az augusztusban lezuhant teherűrhajó számos darabját  – adta hírül az ukrán Korreszpondent hírportál.

A szibériai Altáj-hegységben az oroszországi kutatóegységek megtalálták az augusztusban lezuhant teherűrhajó számos darabját  – adta hírül az ukrán Korreszpondent hírportál.Az internetes újság Dmitrij Gurovra, a Roszkoszmosz kutatóegységének vezetőjére hivatkozik, aki csütörtökön jelentette be, hogy szerdán, az Altáj Köztársaság területén a Progressz több darabját is sikerült megtalálniuk. A megégett roncsok közül azonosítani tudtak egy kábeldarabot, illetve egy konténertöredéket, „ellátó körzet” felirattal. Az ezekről készült fényképek alapján a Bajkonurban üzemelő Enyergija űrhajózási társaság szakértői egyértelműen megállapították, hogy a keresett rakétához tartoztak.

Véletlen baleset?

A Progressz M-12M teherűrhajó augusztus 24-én startolt a bajkonuri űrkikötőből, hogy ellátmányt juttasson el a Nemzetközi Űrállomásra. Azonban a kilövést követő 325. másodpercben üzemzavar lépett fel a Szojuz-U szállítórakéta harmadik fokozatában, és a teherűrhajó visszazuhant a földre. Az azóta elvégzett vizsgálatok során feltételezik, hogy csupán egy véletlen balesetről van szó, mely miatt nem kell leállítani a mintegy tizenhárom éves múltra visszatekintő – mindeddig sikeres – Progressz-programot. A kutatók remélik, hogy a most megtalált roncsok alapján bizonyosságot is szerezhetnek erről.

Az augusztusi baleset miatt a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok közül három fő hazatérését el kellett napolni.

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!