Nagyvilág

2011.10.27. 18:44

Kontrát Károly: aggasztó az illegális migrációs helyzet az unióban

Brüsszel, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Aggasztó képet mutat az unióban az illegális migrációs helyzet - közölte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában, az EU-országok belügyi tárcavezetőinek csütörtöki luxembourgi tanácskozása után.

Brüsszel, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Aggasztó képet mutat az unióban az illegális migrációs helyzet - közölte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában, az EU-országok belügyi tárcavezetőinek csütörtöki luxembourgi tanácskozása után.

A megbeszélésen egyebek közt ezt a kérdést is áttekintették a tagállamok képviselői.

"A Földközi-tenger térségében jelenleg elült a korábbi illegális bevándorlási hullám, de Törökországon keresztül Görögország felé folyamatosan érkeznek az unióba közel-keleti, ázsiai és észak-afrikai illegális bevándorlók" - vázolta az államtitkár a legfrissebb fejleményeket. Mint hozzátette, a görög hatóságok csak nehezen tudnak megbirkózni a menekülthullámmal.

"A jelenség hazánkat közvetlenül is érinti, mivel a magyar-szerb határszakasz, mint uniós és schengeni külső határ, szintén megnövekedett illegális migrációs nyomással néz szembe. Az utóbbi hónapokban a magyar hatóságok is nagy számban fogtak el illegális migránsokat ezen a szakaszon. Ennek tetőzését augusztusban észlelték a magyar és az osztrák hatóságok, azóta nemzeti, kétoldalú és európai szinten is számos intézkedést tettünk, mindennek eredményeképpen most úgy tűnik, hogy Magyarországon blokkoljuk az illegális migránsok zömét" - mondta Kontrát Károly.

Mint közölte, a megbeszélés résztvevőinek körében az elmúlt hetekben megkezdett osztrák-magyar-szerb együttműködés pozitív visszhangot váltott ki.

"Változatlanul számíthatunk az uniós ügynökségek, a Frontex és az Europol segítségére" - tette hozzá a magyar belügyi államtitkár.

A csütörtöki luxembourgi tanácskozáson az Európai Bizottság - az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó testülete - ismertette a héten elfogadott, "Intelligens határok" című előterjesztését. Ennek tartalmáról Kontrát az MTI-nek elmondta: az évtized második felében az unió bevezetne egy olyan határregisztrációs rendszert, amely lehetővé teszi a jogszerű tartózkodási időt túllépő nem uniós polgárok kiszűrését. Elindítanának emellett egy olyan regisztrációs utasprogramot, amely az EU-n kívülről az unióba gyakran beutazó nem uniós polgárok - például üzletemberek - könnyített beléptetésére adna módot.

Az ülés résztvevői tájékoztatást kaptak a jelenlegi európai kábítószerhelyzetről. Ennek alapján Kontrát Károly megállapította: pillanatnyilag a szintetikus kábítószerek, illetve a tiltólistára még fel nem vett pszichoaktív anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt. Az ülésen a miniszterek ennek megfelelően elfogadták a lengyel elnökség egyik legfontosabb célkitűzését jelentő "szintetikus kábítószerek elleni paktumot". Ez a tanácsi következtetések formájába öntött politikai dokumentum keretet ad az uniós fellépés erősítéséhez - mondta az államtitkár.

A szintetikus kábítószerek elleni uniós szintű küzdelem az előterjesztés szerint négy fő területre összpontosít: az előállítás elleni harcra, az illegális kereskedelem elleni küzdelemre, a különböző új pszichoaktív anyagok kívánatos kezelésmódjának kidolgozására, valamint a titkos laboratóriumok felderítése és felszámolása terén nyújtott képzésre.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!