Nagyvilág

2012.01.14. 10:57

Elsőként készül bicikliháton meghódítani a Déli-sarkot egy brit televíziós műsorvezető

London, 2012. január 14., szombat (MTI) - Elsőként készül bicikliháton meghódítani a Déli-sarkot egy népszerű brit gyermeksorozat műsorvezetője: Helen Skelton idén január negyedikén vágott neki az erőt próbáló kihívásnak egy speciális "jégre szabott kerékpáron".

London, 2012. január 14., szombat (MTI) - Elsőként készül bicikliháton meghódítani a Déli-sarkot egy népszerű brit gyermeksorozat műsorvezetője: Helen Skelton idén január negyedikén vágott neki az erőt próbáló kihívásnak egy speciális "jégre szabott kerékpáron".A BBC televíziós csatorna Blue Peter című gyermekműsorának házigazdája nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy ő lesz az első, aki bicikliháton éri el a Déli-sarkot. A hóforgataggal és fagyos szelekkel kísért 805 kilométeres táv nagy részét kerékpáron, néhány szakaszt pedig szélsárkányhoz erősített szánon és gyalog teszi meg.

Skelton a Sport Relief nevű jótékonysági kezdeményezés keretében vágott neki az útnak, és 20 nap alatt szeretné teljesíteni a távot. A műsorvezető - szintén a Sport Relief kapcsán - tavaly egy több mint 3200 kilométeres kajaktúrán is vett részt az Amazonas folyón.

Az évnek ebben az időszakában a déli-sarkvidéki átlaghőmérséklet mínusz 25 Celsius-fok körül mozog, amely akár mínusz 50-ig is lecsökkenhet. A fagyos szelek 200 kilométer per órás sebességgel süvítenek végig a jeges dzsungelen. A természeti erők ellen vívott harc mellett a műsorvezetőnek 82 kilogrammnyi felszerelést és élelmiszer-ellátmányt is maga után kell húznia a szánon.

"A tekerés rendkívül erőt próbáló lesz. Azt szeretem a legjobban ebben a kihívásban, hogy az emberek 90 százaléka tudja, hogy milyen érzés biciklizni, így részben át fogják érezni, hogy min megyek keresztül" - nyilatkozta még indulása előtt a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalának (www.bbc.co.uk).

A nem mindennapi kerékpártúrához persze nem mindennapi kétkerekű dukál. A Hanebrink nevű "jégre szabott biciklit" három hónap alatt szerelte össze a Los Angeles-i Dan Hanebrink és Kane Fortune tervezőpáros, akik az elmúlt években az összes terepviszonyhoz és környezeti feltételhez alkalmazkodni képes hibrid kerékpárokat fejlesztettek ki.

Korábban a felfedező és sarkvidéki idegenvezető Doug Stoup számára készítettek egy, a sítalpak alternatívájaként szolgáló kétkerekűt, amely 321 kilométeren át szállította a kalandort és felszerelését a déli-sarkvidéki Heritage hegyvonulat vidékén. A tervezők nagy hasznát vették Stoup személyes tapasztalatainak a Skeltonnak szánt jármű elkészítésekor.

A tervezés során a mottó a minimalizmus volt. A bicikli váza könnyű, áramvonalas és tartós. A kevés karbantartást igényelő kétkerekű mindössze húsz kilogrammot nyom - egy sztenderd mountain bike átlagos súlya 11 és 14 kilogramm között mozog -, amelynek nagy részét a vaskos, tömlő nélküli gumiabroncsok teszik ki, amelyekbe vékony acélszíjakat "szőttek" a nagyobb tartósság érdekében.

Az abroncsok kidolgozásának köszönhetően a kerékpár alig süllyed bele a talajba, és ezáltal alig gyakorol nyomást a felszínre. A biciklinyereg rézszegecsekkel kivert, extraerős organikus bőrből készült. A fémpedálokat pedig kifejezetten Skelton csizmájához igazították.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!