Nagyvilág

2012.01.27. 18:09

RMDSZ-reagálás az EMNT bírálatára: az emberek bölcsebbek annál, minthogy hitelt adjanak a "rágalmaknak"

Bukarest, 2012. január 27., péntek (MTI) - Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint a romániai magyarok sokkal bölcsebbek annál, minthogy hitelt adjanak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) rágalmainak.

Bukarest, 2012. január 27., péntek (MTI) - Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint a romániai magyarok sokkal bölcsebbek annál, minthogy hitelt adjanak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) rágalmainak.A politikus az EMNT Bihar megyei szervezete vezetőinek pénteken közölt RMDSZ-bírálataira reagált az MTI-nek nyilatkozva. Szabó Ödön emlékeztetett: egy héttel ezelőtt szintén az EMNT bihari vezetői állították, hogy közös jelöltet akarnak állítani az RMDSZ-el együtt az egyik Bihar megyei választókerületben, ahol az idén várhatóan időközi választást tartanak. Szabó szerint az EMNT-nek vagy az együttműködési ajánlata hamis, vagy azok az állítások nem igazak, amelyeket az RMDSZ-ről most megfogalmaztak.

Hozzátette: a romániai magyar közösségnek nem megosztó tényezőre van szüksége, illetve hogy valaki más lejáratásával próbáljon politizálni. Ehelyett mindenki a saját programját kellene bemutassa, és alternatív elképzelésivel esetleg megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy jobban és hitelesebben tud dolgozni, mint a politikai ellenfele. Szabó Ödön szerint az EMNT-nek ez a "lejárató" stílusa nem illik az erdélyi magyar hagyományokhoz.

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy az RMDSZ-nek büszkének kell lennie az eredményeire, hiszen csak tavaly két új magyar iskolát alapítottak Nagyszalontán és Margittán, Nagyváradon pedig új magyar oktatási intézményt létesítettek, amit Szacsvay Imréről neveztek el. Emellett 35 év után először indítottak új magyar középiskolai osztályt Belényesben, 56 év után pedig ismét önálló intézménnyé alakították a nagyváradi Szigligeti Színházat.

Az RMDSZ nagyváradi önkormányzati frakciójának kezdeményezésére teljesen felújítják - külön-külön egymillió euró értéket meghaladó beruházásból - a nagyváradi Lorántffy Zsuzsa és a Szent László Gimnáziumok épületeit - mondta- Szabó Ödön, majd rámutatott: nem kíván vitatkozni az EMNT bihari vezetőivel, akiknek "a retorikájában ezek a cselekedetek nemzetrombolók".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!