Nagyvilág

2012.03.07. 18:42

EB-döntés - Bízik a nyitva maradt kérdések mielőbbi tisztázásában a magyar EU-nagykövet

Brüsszel, 2012. március 7., szerda (MTI) - Okkal lehet bízni abban, hogy az egyelőre nyitva maradt kérdések is mielőbb tisztázhatók lesznek a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások most kezdődött újabb szakaszában - vélekedett újságírók előtt szerdán Györkös Péter nagykövet, az EU mellett működő brüsszeli állandó magyar képviselet vezetője.

Brüsszel, 2012. március 7., szerda (MTI) - Okkal lehet bízni abban, hogy az egyelőre nyitva maradt kérdések is mielőbb tisztázhatók lesznek a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások most kezdődött újabb szakaszában - vélekedett újságírók előtt szerdán Györkös Péter nagykövet, az EU mellett működő brüsszeli állandó magyar képviselet vezetője.Előzőleg az Európai Bizottság bejelentette: az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelynek során úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. Két további kérdésben - a központi bank függetlensége és az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében - további tájékoztatást kérnek a magyar kormánytól.

Györkös emlékeztetett arra: az Európai Bizottság annak nyomán fogalmazott meg aggályokat, hogy Magyarországon új alaptörvény és ahhoz kapcsolódóan sok sarkalatos törvény született, és e törvényi előírások némelyike tekintetében olyan kétely merült fel, hogy azok összhangban vannak-e az uniós joggal.

"A közösségi módszer működik" - állapította meg elégedetten a magyar nagykövet, vázolva azt a folyamatot, amelynek során az Európai Bizottság, "az uniós szerződések őre" tisztázást kér az érintett tagállamtól, az válaszol, majd a brüsszeli bizottság ennek nyomán a korábbinál mélyebb elemzéssel reagál. Magyarország nagyon kimerítő és átfogó válaszokat adott a Brüsszel által feltett kérdésekre - mondta Györkös, és megjegyezte: nem kíván találgatásokba bocsátkozni arról, hogy e válaszokkal a felmerült kérdések hány százalékát sikerült rendezni.

"Hatalmas számú, korábban nyitott ügyet alapvetően le lehetett zárni ebben a szakaszban" - állapította meg. Azokkal a fennmaradt kérdésekkel kapcsolatban, amelyekben az Európai Bizottság egyelőre nem elégedett meg a magyar válaszokkal, azt mondta: jó okkal feltételezhető, hogy a most kezdődött, második szakaszban megtörténik a tisztázás, "érveink és cselekedeteink ki fogják elégíteni az Európai Bizottságot".

Györkös Péter "több mint elégségesnek" nevezte a magyar válaszok kidolgozására a most megszabott egy hónapos határidőt - annak ellenére, hogy szokványos esetekben két hónapon belül szokták kérni a tagállami viszontreagálást.

Nevük mellőzését kérő uniós források tájékoztatása szerint a két továbbfolytatott - és új szakaszba emelt - kötelezettségszegési ügy közül a bírói tevékenység felső korhatárával kapcsolatos probléma kapcsán a magyar kormány előterjesztett ugyan megoldási javaslatot a Brüsszel által vélelmezett diszkriminációs problémára, de az a javaslat nem elégítette ki az Európai Bizottságot, mert nem általános jellegű, hanem pusztán egyéni elbíráláson alapuló megoldást kínált volna. A másik témakörben, az adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében az Európai Bizottság több alpontban sorolta fel eredeti kifogásait, és azok között van olyan alpont, amelyben az eddigi egyeztetések során nem közeledett egymáshoz a felek álláspontja - állította név nélkül nyilatkozó uniós forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!