Nagyvilág

2012.03.05. 13:58

Orosz elnökválasztás - Külföldi lapok Putyin győzelméről (2. rész)

Bécs, Párizs, Róma, Pozsony, Damaszkusz, 2012. március 5., hétfő (MTI) - A nemzetközi sajtó nagy teret szentelt hétfőn Vlagyimir Putyin oroszországi elnökválasztáson aratott győzelmének.

Bécs, Párizs, Róma, Pozsony, Damaszkusz, 2012. március 5., hétfő (MTI) - A nemzetközi sajtó nagy teret szentelt hétfőn Vlagyimir Putyin oroszországi elnökválasztáson aratott győzelmének.

    A Die Presse szerint Putyinnak keresnie kell a kompromisszumokat, ha kormányozni akar. Fél évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna a civil társadalmi megmozdulás - írta az osztrák konzervatív napilap. Ugyanakkor úgy vélekedett, a tiltakozó mozgalom nem szervezett ellenzék, hiányzik az egység a célokat, a stratégiát és a vezetőt illetően. Hogy még egy hónap múlva is tüntetnek-e majd, ugyanúgy kérdéses, mint arra való képességük, hogy elégedetlenségüket politikai követelésekké alakítsák. Minden szimpátia mellett nem szabad elfeledkezni arról, hogy a választók többsége Putyinnak adott bizalmat. Senki sem hiszi, hogy Putyin "frissen öntudatra ébredt demokrataként" fog működni. De ha az elitek bizalmát vissza akarja nyerni, a legfőbb ideje, hogy az elnök megtanuljon kompromisszumokat kötni.

    A liberális Der Standard a választásról szóló tudósításában úgy vélekedett, az oroszoknak maguknak kell kivívniuk a nagyobb demokráciát és nagyobb hatalommegosztást. Ehhez meg kell erősödnie az eddig csak kezdetleges szinten létező civil társadalomnak. A lakosság politikai részvételének új formája - amely például a fiatalok választási megfigyelésben való részvételében vált láthatóvá - szervezett formát kell, hogy öltsön. Az ellenzéknek is újra kell szerveződnie. Az, hogy eddig marginális szerepet játszott, csak részben Putyin hibája. A liberálisoknak nem sikerült vezető személyiséget kiállítaniuk. Döntő jelentőségű lesz, hogy sikerül-e az ellenzéknek - akár az utca nyomása révén, akár tárgyalásokon - legalább követelései egy részét keresztülvinnie. Ha túl gyorsan meggyengül a középosztály elkötelezettsége, minden bizonnyal nem lesznek reformok "III. Putyin" alatt.

    A Le Figaro francia konzervatív napilap szerint Putyin az előző két mandátumához képest nagyon más körülmények között tér vissza a Kreml élére. "Vitathatatlan", de "csalásokkal beszennyezett" győzelmét előzetesen megszűrt jelöltekkel szemben érte el. A decemberi parlamenti választásokat követő tüntetésekből pedig egy olyan új ellenzék született, amellyel egész elnöksége alatt számolnia kell majd. A gazdaság beindításához az "új Putyinnak" sikeresen kell végrehajtania azt a modernizációt, amelyet Dmitrij Medvegyev nem valósított meg. "Oroszország megreformálásához pedig nyitásra és a hidegháború régi reflexeinek elhagyására lenne szükség, márpedig úgy tűnik, ismét ezek jellemezik a Kreml külpolitikáját".

    A Corriere della Sera napilapnak Andrej Koncsalovszkij, orosz rendező nyilatkozott Putyin győzelméről, nem titkolta, Putyinra szavazott. "Nem volt alternatíva, mindenképpen Putyin győzött volna" - hangoztatta Koncsalovszkij. Hozzátette, hogy szerinte Oroszország problémáját a középosztály hiánya képviseli, "ebből ered az erős kezű vezető, a vertikális hatalom igénye, melyben mások pénzügyi sikere a vezér hatalmát fenyegeti". A Corrierének nyilatkozó Richard Perle, George W. Bush volt védelmi tanácsadója azt mondta, "Putyin számára a hidegháború még nem ért véget és attól tartok, ez így lesz a következő években is. Mintha Putyin sohasem emésztette volna meg a Szovjetunió bukását és visszavágást akarna."

    A La Repubblica "félhatalmú cárnak" nevezte az új orosz elnököt. A napilapnak Viktor Jerofejev arról beszélt: Putyin azért győzött, mert Oroszország belefáradt a forrdalmakba. Ugyanakkor az ország kettészakadt és a Putyin ellenzékét képviselő értelmiséget, sajtót és fiatalokat már letartóztatással sem lehet legyőzni. Jerofejev úgy látja, Putyin számára a legnehezebb megoldás maradt, az ellenfeleivel való párbeszéd.

    A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap szerint kialudt a négy éven át tartó remény, hogy Oroszország megszabadulhat a korlátlan hatalommal uralt ország címkéjétől. A kommentátor hozzáteszi: az oroszok világosan megmutatták, a demokrácia Nyugaton ismert formája számukra elfogadhatatlan. A lap szerint vasárnaptól már nem kerülnek napirendre kompromisszumok, ezek lehetősége Dmitrij Medvegyevvel együtt távozott a Kremlből.

    A Rzeczpospolita konzervatív lengyel napilapnak Jan Malicki, a Varsói Egyetem kelet-európai központjának igazgatója úgy nyilatkozott: az orosz ellenzéki mozgalom fennmaradásának esélyét kizárólag abban látja, ha hosszantartó és nagy létszámú tüntetésekkel "felhívja magára Oroszország figyelmét". Malicki a lengyel kormány "pozitív nyitottságára" hivatkozva nem feltételez nagy változásokat az orosz-lengyel kapcsolatokban, de kiemeli, hogy a Nyugat iránt, és elsősorban Amerikával szemben erőteljesebb hangvételre lehet számítani Moszkva részéről. A napilap szerint a viszonylagos stabilitást biztosító jelenlegi orosz hatalom nagy társadalmi támogatottságával szemben csak a jelentős ellenzéki tüntetésekkel "lehet új játszmát kezdeni".

    A szíriai állami napilapok üdvözölték Putyin visszatérését az elnöki posztra Oroszországban, ama kevés ország egyikében, amely még a damaszkuszi rezsim mellett áll a nemzetközi elítélés dacára. A Tisrin kormánylap főcíme szerint "Oroszország visszahozza az erős embert a Kremlbe". Az újság szerkesztőségi cikke szerint Putyin át fogja formálni a nemzetközi kapcsolatokat úgy, hogy tiszteletben tartja "az országok érdekeit és egységét, és nem avatkozik be belügyeikbe".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!