Nagyvilág

2012.03.12. 08:05

Több mint 24 ezer elrabolt nőt és gyereket talált meg a kínai rendőrség

Peking, 2012. március 12., hétfő (MTI) - Több mint 24 ezer elrabolt nőt és gyereket talált meg a kínai rendőrség 2011-ben - adta tudtul közleményében a közbiztonsági minisztérium a hétvégén.

Peking, 2012. március 12., hétfő (MTI) - Több mint 24 ezer elrabolt nőt és gyereket talált meg a kínai rendőrség 2011-ben - adta tudtul közleményében a közbiztonsági minisztérium a hétvégén.A gyerekek egy részét gyerekre vágyó házaspárok vették meg, másokat munkára, koldulásra kényszerítettek megvásárlóik. A nőket feleségnek adták el, vagy prostituáltként kellet dolgozniuk. Tavaly novemberben például 19 nőt és 16 futtatással gyanúsított személyt hoztak haza a délnyugat-afrikai Angolából.

A rendőrség 8660 gyereket és 15 ezer 458 nőt mentett meg; mindannyian emberkereskedők áldozatai voltak. Közel 3200 szervezett bűnözői csoportra csaptak le. A gyerekek közül több mint kétezret raboltak el és adtak tovább családokhoz.

A célzott rendőrségi kampány eredményeként egy akcióban 369 embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítottak, hogy egy 14 tartományra kiterjedő gyerekkereskedő hálózat tagjai.

Az esetek között volt például egy a kelet-kínai Santung (Shandong) tartományban lefülelt banda, amely szegény családoktól vásárolt gyerekeket értékesített átlagosan több mint másfélmillió forint nagyságú összegekért. Dél-Kínában egy másik hálózat irányítói között vietnámiakat lepleztek le.

Ugyancsak tavaly az észak-kínai Belső-Mongóliában 16 - prostituáltként foglalkoztatott - kiskorú lányt és 89 gyereket szabadítottak ki a hatóságok.

2008 és 2011 között Kínában 11 ezer 300 embert találtak bűnösnek és ítéltek el emberkereskedelem miatt. Miközben az esetek száma csökken, továbbra is sokan vannak, akik törvénytelen úton szeretnének gyerekhez jutni, s ezt meg is tudják fizetni.

A közbiztonsági minisztérium forró vonalat és mikroblogot működtet, továbbá DNS-adatbankot hozott létre, amelyekkel elősegítik a gyerekek azonosítását, s növelik az esélyét annak, hogy a megtaláltak visszakerülnek valódi szüleikhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!