Nagyvilág

2012.04.10. 14:01

Eltúlzottnak tartja a legtöbb német párt Tel-Aviv reakcióját Günter Grass Izraelt bíráló versére

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. április 10., kedd (MTI) - A német parlamenti pártok többsége eltúlzott reakciónak minősítette Günter Grass kitiltását a zsidó államból az irodalmi Nobel-díjas német író Izraelt bíráló verse miatt.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Berlin, 2012. április 10., kedd (MTI) - A német parlamenti pártok többsége eltúlzott reakciónak minősítette Günter Grass kitiltását a zsidó államból az irodalmi Nobel-díjas német író Izraelt bíráló verse miatt.

A német kormány nem kommentálta az izraeli belügyminisztérium Grass beutazását megtiltó rendelkezését. Ugyanakkor a liberálisokkal (FDP) közösen kormányzó kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség a parlamentben frakcióval rendelkező erők közül egyedüliként nem is bírálta a lépést; a konzervatívok részéről azt emelték ki, hogy a zsidó állam maga dönti el, kit fogad területén és kit nem. Az izraeli reakiót az magyarázza, hogy az országot "a létében fenyegetik" - mondta a Tagesspiegel című lapnak Philipp Missfelder, a CDU ifjúsági szervezetének (JU) elnöke, aki szerint Grassnak bocsánatot kell kérnie Izraeltől verse miatt.

A többi négy parlamenti párt azonban elítélte Tel-Aviv döntését. Az ellenzéki Zöldek például azt hangsúlyozták, hogy az intézkedés rossz irányba tereli a vitát, amely így már nem is Grass versének tartalmáról, hanem a beutazási tilalomról szól - számoltak be kedden német lapok.

Grass az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani című prózaversében arról írt, hogy Izrael "nukleáris potenciálja" egyre nagyobb és ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az "egyébként is törékeny világbékét", amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy "holnap már késő lesz". Iránra utalva azt írta, hogy Izrael egy olyan országra mérhet csapást, ahol "egyetlen egy atombomba létét" sem sikerült bizonyítani. A vers az előző héten szerdán jelent meg. A tel-avivi belügyminisztérium vasárnap tiltotta ki a szerzőt az országból.

Az FDP által delegált külügyminiszter, Guido Westerwelle nem kívánta kommentálni a döntést, a liberális egészségügyi miniszter, Daniel Bahr viszont "teljesen eltúlzott" reakciónak nevezte azt.

Az ellenzéki reformkommunista Baloldal a középkort idéző eljárásnak nevezte Grass kitiltását.

A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről is azt emelték ki, hogy Grass kitiltása túlzás. Reinhold Robbe, a német-izraeli társaság (DIG) elnöke, az SPD parlamenti képviselője például a Die Weltnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az izraeliek nyitott, plurális demokráciájához "nem illik" egy ilyen döntés. Gernot Erler, az SPD parlamenti frakciójának helyettes vezetője azt mondta: a beutazási tilalom elrendelésével az izraeli kormány az akarata ellenére is megerősíti Grass egyik állítását, amely szerint a németeknek nem szabad Izraelt bírálni.

Grass évtizedek óta rendszeresen részt vesz az SPD választási kampányaiban. A vers körül kialakult vitában azonban több szociáldemokrata politikus felvetette, hogy nem kellene többé kampányrendezvényt tartani Grass közreműködésével. A párt a Schleswig-Holstein tartományban jelenleg zajló választási kampánnyal összefüggésben kedden közölte, hogy nem terveznek a Nobel-díjas írót szerepeltető rendezvényt. Korábban megpróbálták bevonni Grasst a kampányba, de nem sikerült időpontot egyeztetni - tették hozzá.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!