Nagyvilág

2012.04.10. 16:30

Országos jelentőségűvé vált az asztraháni ellenzékiek éhségsztrájkja

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 10., kedd (MTI) - Országos jelentőségűvé szélesedett az Igazságos Oroszország párt volt asztraháni polgármesterjelöltjének és támogatóinak éhségsztrájkja, amelyet közel négy héttel ezelőtt kezdtek el a szerintük elcsalt polgármester-választás eredményének érvénytelenítése és egy új választás kiírása érdekében.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2012. április 10., kedd (MTI) - Országos jelentőségűvé szélesedett az Igazságos Oroszország párt volt asztraháni polgármesterjelöltjének és támogatóinak éhségsztrájkja, amelyet közel négy héttel ezelőtt kezdtek el a szerintük elcsalt polgármester-választás eredményének érvénytelenítése és egy új választás kiírása érdekében.

A hivatalos végeredmény szerint az elnökválasztással egy időben, március 4-én tartott polgármester-választást Mihail Sztoljarov, az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg a szavazatok mintegy 60 százalékával, míg az Igazságos Oroszország színeiben induló Oleg Sejin a voksok valamivel kevesebb mint 30 százalékával a második helyen végzett. Az ellenzék szerint a Moszkvától 1500 kilométerre délre található Asztrahánban csalással jutott hatalomra Sztoljarov.

Az új polgármester hivatalba lépésével egyidejűleg, március 16-án Sejin és 12 híve tiltakozásul éhségsztrájkot kezdett. Sejin csak vizet vesz magához, s a Kommerszant című napilap beszámolója szerint a 191 centiméter magas férfi súlya kedden már csak 66 kilogramm volt.

Az éhségsztrájk megkezdése után Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt vezetője tájékoztatta az ügyről Vlagyimir Putyin megválasztott és Dmitrij Medvegyev leköszönő államfőt, Vlagyimir Csurov, a központi választási bizottság elnöke pedig azt ígérte, hogy segít kivizsgálni a tömeges választási csalások vádját.

Sejin és társai akcióját a Választók Ligája nevű, neves közéleti személyiségekből álló szervezet is figyelemmel kíséri. Alekszej Navalnij ismert ellenzéki blogger, korrupcióellenes küzdelméről ismert ügyvéd több ellenzéki aktivista kíséretében Asztahánba érkezett, hogy támogassa a választás érvénytelenítését célzó követelést. Szergej Udalcov, a radikális ellenzéki Baloldali Front elnöke és a Másik Oroszország mozgalom több tagja szolidaritásból éhségsztrájkot kezdett hétfőn Moszkvában.

Alekszandr Zsilkin, az Asztraháni terület kormányzója kedden ismét kijelentette, hogy a polgármester-választást törvényesen nyerte meg Sztoljarov. Az ügyészség a kifogásolt 138 választókört ellenőrizte, és nem állapított meg semmilyen törvénysértést - mondta a kormányzó, aki szerinte Navalnijnak és társainak semmi keresnivalója sincs Asztrahánban.

"Azt javaslom Navalnijnak és társainak, hogy takarodjanak az asztraháni földről, mert cselekedeteik se nem pozitívak, se nem törvényesek" - mondta a kormányzó.

Mironov bejelentette, hogy pártja megkapta kedden a választás napján rögzített videofelvételeket mind a kétszáz választókör esetében. Sejin pedig közölte, hogy már előkészítették és a hét végéig beadják a bíróságon a keresetet.

A Volga-deltában fekvő városban kedden mintegy másfél ezren tüntettek az éhségsztrájkolók követelését támogatva, a megmozdulást azonban a rendőrség feloszlatta. A tervek szerint este újabb felvonulást tartanak a Moszkvából érkezett ellenzéki politikusok és aktivisták részvételével.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!