Nagyvilág

2012.04.22. 17:25

Tovább gyűrűzik a kapszulabotrány Kínában

Peking, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Már 77 millió krómmal szennyezett, ipari zselatinból készült mérgező gyógyszerkapszulát vontak ki a forgalomból Kínában - jelentette be közleményében a közbiztonsági minisztérium.

Peking, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Már 77 millió krómmal szennyezett, ipari zselatinból készült mérgező gyógyszerkapszulát vontak ki a forgalomból Kínában - jelentette be közleményében a közbiztonsági minisztérium.A legfrissebb adatok szerint kilenc gyanúsítottat letartóztattak, 54-et őrizetbe vettek, illetve 80 ipari zselatin- és gélgyártó sort leállítottak.  A tárca három tartományban szakértői csoportot alakított, a hatóságok eddig összesen hét konkrét ügyben indítottak nyomozást. Csak Csianghszi (Jiangxi) tartományban több mint egy tonna mérgező kapszulát foglaltak le.

Korábban már több mint 230 tonna ipari zselatint koboztak el Hopej (Hebei), Csöcsiang (Zhejiang), Csianghszi és Santung (Shandong) tartományokban. A minisztérium általános ellenőrzést rendelt el a szennyezett anyagot felhasználók, illetve gyártók körében, a lakosságot pedig bejelentésekre ösztönzi.

A botrányt kirobbantó, egy héttel ezelőtt készült televíziós összeállítás szerint az alapanyagot feldolgozott bőrhulladékból nyerték, s ezt értékesítették a kapszulagyárak számára, amelyek az érvényes szabványok szerint termékeik előállításához kizárólag étkezési zselatint használhatnának.

 Az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet felfüggesztette azon gyógyszerek értékesítését, amelyeket valószínűleg mérgező kapszulában forgalmaznak, s felhívta a figyelmet veszélyességükre. Úgy tudni, legkevesebb 13 fajta elterjedt gyógyszer került az ártalmas kapszulákba.

A króm az emberi szervezetbe kerülve nagy mennyiségben mérgező és halálos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!