Nagyvilág

2012.05.18. 18:05

Iránba látogat vasárnap a NAÜ főigazgatója

Bécs, 2012. május 18., péntek (MTI) - Iránba látogat a hét végén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója - jelentette be pénteken az atomenergia békés célú felhasználásán őrködő bécsi székhelyű szervezet.

Bécs, 2012. május 18., péntek (MTI) - Iránba látogat a hét végén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója - jelentette be pénteken az atomenergia békés célú felhasználásán őrködő bécsi székhelyű szervezet.

Jukija Amano vasárnap, egynapos munkalátogatásra utazik Iránba, hogy "kölcsönös érdeklődésre számot tartó" kérdésekről tárgyaljon magas rangú iráni illetékesekkel - írta az ENSZ szakosított szervezete közleményében.

A NAÜ közlése szerint Amano a látogatása keretében hétfőn találkozik Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalójával, Szaid Dzsalilivel és "más magas rangú kormányzati tisztviselőkkel".

A japán diplomata utazása csak néhány nappal előzi meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán közötti bagdadi tárgyalásokat az iráni nukleáris programról. A látogatás jelentőségét mutatja, hogy NAÜ-főigazgató legutóbb Jukija Amano elődje, Mohamed el-Baradei személyében utazott Teheránba 2009-ben.

A nyugati nagyhatalmak arra igyekeznek rábírni Iránt, hogy korlátozza nukleáris programját, amiről Teherán azt állítja, hogy békés, polgári célokat szolgál. Az ENSZ és a nyugati országok viszont arra gyanakszanak, hogy Irán katonai célú nukleáris programot folytat.

A hét elején Bécsben folytattak egymással tárgyalásokat a NAÜ és Teherán képviselői a nukleáris létesítmények ellenőrzésének keretfeltételeiről. Herman Nackaerts, a NAÜ nukleáris ellenőrzésekért felelős főigazgató-helyettese és Ali Asgar Szoltaníje, Iránnak az ügynökséghez delegált nagykövete "pozitív hangú és gyümölcsöző megbeszélésekről" számolt be újságírók előtt. Egyikük sem bocsátkozott részletekbe az elért eredményekről. A bécsi egyeztetéseket nyugati források irányadónak tartották a jövő heti bagdadi találkozó várható kimenetelét illetően. A tárgyalások eredetileg hétfőn folytatódtak volna, de Amano teheráni látogatása vélhetően kiváltja azokat.

A NAÜ vezetője magas rangú delegáció élén utazik Teheránba, a tárgyalásokon részt vesz első számú helyettese, Rafael Mariano Grossi, valamint Nackaerts is.

Dzsalili még csütörtökön is arra figyelmeztette a bagdadi találkozó többi résztvevőjét, hogy megjegyzéseikkel legyenek óvatosak a május 23-ra tervezett tárgyalások előtt, nehogy "elszámítsák magukat" Iránnal kapcsolatban.

A NAÜ először tavaly novemberben mondta ki egy jelentésében, hogy az iráni atomprogramnak katonai vetülete is lehet. Az ügynökség különösen a Teherán közelében lévő parcsini létesítményben szeretne ellenőrzést folytatni, ezt azonban az iráni hatóságok mindeddig elutasították.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!