Nagyvilág

2012.06.14. 19:24

Brit sajtóbotrány - Cameron: "nem működik a sajtó önszabályozása"

London, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Nem működőképes a brit sajtó önszabályozási rendszere - mondta csütörtökön a brit miniszterelnök, aki ugyanakkor kifejezte ellenérzését is a sajtóetika esetleges törvényi szabályozásával szemben.

London, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Nem működőképes a brit sajtó önszabályozási rendszere - mondta csütörtökön a brit miniszterelnök, aki ugyanakkor kifejezte ellenérzését is a sajtóetika esetleges törvényi szabályozásával szemben.

David Cameront az általa tavaly nyáron kezdeményezett vizsgálat csütörtöki munkanapján hallgatta meg a vizsgálóbizottság. A konzervatív párti kormányfő az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányát kirobbantó telefonlehallgatási ügyek ismertté válása után rendelte el az átfogó vizsgálatot, amelynek meghirdetett célja a brit sajtószabályozás átalakítása.

Cameron a hat órán át tartó, estébe nyúló csütörtöki meghallgatáson kijelentette: az eddigi önszabályozási rendszer nem működik, de "hogy mit honosítunk meg helyette, az attól is függ, hogy az újságok miként felelnek meg a kihívásnak".

A brit kormányfő ezt a véleményét nem először hangoztatja.

Cameron a vizsgálóbizottság létrehozását bejelentő tavaly nyári sajtóértekezletén közölte, hogy a testület feladata "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálata. Hozzátette: a demokrácia "létfontosságú eleme" a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy "a sajtó a törvények felett áll".

A miniszterelnök a tavaly júliusi sajtóértekezleten kijelentette: a történtek világossá tették, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

A vizsgálóbizottság létrehozásának előzményeként tavaly nyáron kiderült, hogy a News of the World, Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás nagy-britanniai sajtóérdekeltségének vasárnapi lapja - amelyet az ügy kipattanása után a tulajdonos cég megszüntetett -, feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A rivális brit lapok által feltárt ügy évtizedek óta nem tapasztalt, szerteágazó sajtó- és politikai botránnyá duzzadt, korrupciós szálakkal és politikai-üzleti érdekösszefonódások gyanújával, amelyek feltárására több párhuzamos politikai, rendőrségi és jogi vizsgálat indult.

A vizsgálat során több tucatnyi gyanúsítottat őrizetbe vettek, köztük David Cameron egykori sajtófőnökét, aki korábban a News of the World főszerkesztője volt.

Csütörtöki meghallgatásán Cameront is faggatták arról, hogy ellenzékben és kormányon milyen kapcsolatokat ápolt a Murdoch-lapokkal és általában a sajtóval.

A brit kormányfő kijelentette, hogy 2005 és 2010 között - amikor még ellenzékben vezette a Konzervatív Pártot - havi átlagban 26-szor találkozott "médiaszemélyiségekkel", a párt két évvel ezelőtti kormányra kerülése óta ez az átlag hozzávetőleg a felére csökkent.

A miniszterelnök ugyanakkor visszautasította munkáspárti elődje, Gordon Brown azon állítását, hogy a Konzervatív Párt a rendkívül befolyásos Murdoch-sajtó politikai támogatása fejében ígéretet tett volna a jobboldali brit sajtóban gyakran "balos" szimpátiával vádolt közszolgálati BBC finanszírozásának lefaragására.

Cameron szerint Brown ezt csak azért mondta minapi meghallgatásán, mert a The Sun - a Murdoch-sajtóbirodalom legbefolyásosabb brit bulvárlapja, amely korábban a Munkáspártot támogatta - a 2010-es parlamenti választások előtt "átállt", és a Konzervatív Párt győzelméért kampányolt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!