Nagyvilág

2012.06.12. 07:46

Fegyvercsempészekre csapott le a kínai és az amerikai rendőrség

Peking, 2012. június 12., kedd (MTI) - Fegyvercsempészekre csapott le összehangolt akciójában a kínai és az amerikai rendőrség a két országban;   28 gyanúsítottat vettek őrizetbe  - jelentette a közbiztonsági tárca tájékoztatása alapján a kínai média kedden.

Peking, 2012. június 12., kedd (MTI) - Fegyvercsempészekre csapott le összehangolt akciójában a kínai és az amerikai rendőrség a két országban;   28 gyanúsítottat vettek őrizetbe  - jelentette a közbiztonsági tárca tájékoztatása alapján a kínai média kedden.Huszonöt embert Kínában fogtak el, társaik az Egyesült Államokban akadtak horogra. A hatóságok zsákmánya: 105 lőfegyver, 50 ezer töltény és nagy mennyiségű alkatrész - derül ki a minisztériumi közleményből.

A nyomozás azt követően indult meg, hogy Sanghaj vámtisztviselői 2011 augusztusában fegyveralkatrészekre bukkantak New Yorkból a kelet-kínai Tajcsou (Taizhou) városba feladott csomagokban. Tartalmukként erősítőket tüntettek fel.

Tajcsouban őrizetbe vettek egy 32 éves férfit, akiről bebizonyosodott, hogy közreműködője a két ország közötti illegális fegyverkereskedelemnek. Partnere egy 25 éves, kínai származású férfi Lin Csö-fu (Lin Zhifu) volt, aki 2009 óta élt az Egyesült Államokban.

A fegyverek beszerzését, tárolását és interneten történő értékesítését Lin szervezte meg. A megrendeléseket UPS Express gyorspostával küldték a közvetítőnek Tajcsouba.

A csempészáru többsége az Egyesült Államokból származott, ezért kínai kérésre az amerikai hatóságok nyomozást indítottak, és idén májusban elfogták az amerikai Nemzeti Gárda 20 éves törzsőrmesterét, Joseph Debose-t, akinél 12 darab, tengerentúli szállításra váró fegyvert találtak.

Korábban a kínai média arról számolt be, hogy elterjedt a fegyverek online adásvétele Kínában, és a hatóságokat "trükkös" szóhasználattal játsszák ki a kereskedők és a vevők. Szakértők akkor úgy vélték, hogy a helyzetet némileg orvosolná, ha megszigorítanák az elektronikus kereskedelem, valamint a kapcsolódó expressz kézbesítési szolgáltatás szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!