Nagyvilág

2012.06.11. 19:09

Győri Enikő: a kohéziós politika fenntartása az egész EU érdeke

Aarhus/Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A kohéziós politika fontossága és az egész Európai Unió (EU) versenyképességét növelő hatása mellett szállt síkra Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) hétfői informális ülésén a dániai Aarhusban.

Aarhus/Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A kohéziós politika fontossága és az egész Európai Unió (EU) versenyképességét növelő hatása mellett szállt síkra Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) hétfői informális ülésén a dániai Aarhusban.

A tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács legfontosabb döntés-előkészítő grémiumának június 10-11-i tanácskozásán a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetésről, továbbá az európai növekedés beindításának lehetőségeiről egyeztettek a kormányok képviselői.

Győri Enikő az MTI-nek telefonon nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy lassan egy éve - a lengyel elnökség óta - tart a vita a többéves költségvetési keretről. Mint elmondta, a dán elnökség ezzel kapcsolatban ismertetett az ülésen egy keretdokumentumot, amely tartalmazza az uniós büdzsével kapcsolatos legfontosabb problémákat, észrevételeket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a megoldásra váró kérdések között szerepel az Európai Bizottságnak a kohéziós pénzek csökkentésére vonatkozó javaslata is, amely Magyarország esetében mintegy 20 százalékos forrásveszteséget jelentene. Győri Enikő a tanácskozáson annak a véleményének adott hangot, hogy a bizottsági kezdeményezés ellentétes az EU alapító szerződéseivel, amelyek - mint fogalmazott - világosan rögzítik, hogy az EU-n belül a kohéziót erősíteni, a regionális különbségeket pedig csökkenteni kell, ennek alapján pedig nem a rendelkezésre álló eszközök elvonására lenne szükség.

Az EU-ügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a június 28-29-én tartandó EU-csúcson kerül majd először napirendre a kohéziós forrásokkal kapcsolatos probléma átfogó megvitatása, s a forráscsökkentéssel kapcsolatos számszerűsített módosító javaslatokra majd csak a ciprusi elnökség idején derül fény.

Győri Enikő az MTI kérdésére kifejtette, hogy a kevésbé fejlett uniós tagállamok esetében eltérő a bizottság által indítványozott forráscsökkentés, tekintve, hogy a kohéziós keret a GDP függvénye (nem lehet több annak 2,5 százalékánál), így vannak országok, ahol az erőteljesebb gazdasági növekedés miatt a korábbi évekhez képest a jövőben nem csökkenne a kohéziós keret.

Az aarhusi informális ülés másik fő témája, a június végi EU-csúcsra készülve, annak megvitatása volt, hogy miként lehet az unióban növekedést és pénzügyi fegyelmet egyszerre elérni. Győri Enikő szerint ez egy "mesterséges vita". Mint mondta, a legtöbb résztvevő egyetértett abban, hogy felelős európai politikus nem gondolhatja azt, hogy további eladósodás árán növekedést lehet gerjeszteni.

Az államtitkár kifejtette, abban is egyetértettek vele, hogy az európai gazdaság beindításához nagy szükség van a "növekedés- és foglalkoztatás teremtő képességgel rendelkező" kohéziós politikára, amely a nettó befizető tagállamok lehetőségeit is javítja. A kohéziós pénzek hatékony felhasználása érdekében Győri Enikő szerint a jövőben az Európai Bizottság nagyobb rugalmasságára lenne szükség a forrásátcsoportosításokra vonatozó kérelmek elbírálásakor.

Az államtitkár az értekezleten a gazdasági növekedés beindításával kapcsolatban kiemelte azt is, hogy nagyon fontos lenne egy külön uniós keret létrehozása a kis- és középvállalkozások forráshoz juttatása végett.

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!