Nagyvilág

2012.08.28. 09:16

Az idén nem jelölik ki a szerbiai csatlakozási tárgyalások időpontját

Belgrád/Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Nem jelölik ki a szerbiai uniós csatlakozási tárgyalások időpontját az idén - közölte Jelko Kacinra, az EU szerbiai jelentéstevőjére hivatkozva a Vajdaság Ma délvidéki hírportál kedden.

Belgrád/Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Nem jelölik ki a szerbiai uniós csatlakozási tárgyalások időpontját az idén - közölte Jelko Kacinra, az EU szerbiai jelentéstevőjére hivatkozva a Vajdaság Ma délvidéki hírportál kedden."A tárgyalások megkezdésének időpontja egészen biztosan nem ebben az évben lesz, s akkor fogják kijelölni ezt az időpontot, amikor Szerbia bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy kész az EU-s csatlakozásra" - mondta a jelentéstevő Pásztor Istvánnal, a vajdasági képviselőház elnökével tartott megbeszélésen hétfőn Újvidéken.

A Vajdaság Ma délvidéki hírportál keddi jelentése szerint Kacin úgy fogalmazott, hogy a Vajdaság Szerbia "legfőbb érve" az Európai Unióba vezető úton. A szlovén jelentéstevő "eszelős ötletnek" nevezte azt, hogy a szerbiai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Vajdaság képviseleti irodájának létrehozását Brüsszelben. Szerinte, ha Nis és Kragujevac városának évek óta lehet irodája Brüsszelben, akkor lehetne a Vajdaságnak is.

Az európai jelentéstevő szerint itt az idő, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, és az egész helyzetre valamiféle objektív perspektívából tekintsenek az érintettek.

"Vonatkozik ez Koszovóra is, és elvárom, hogy az új hatalom ezt a problémát ne történelmi-érzelmi aspektusból kezelje" - mutatott rá Jelko Kacin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!