Nagyvilág

2012.08.04. 10:55

Rovarirtószerek elleni kampány lélekvándorlás miatt

Bécs, 2012. augusztus 4., szombat (MTI) - Új lendületet kapott Indiában a rovarirtószerek használata elleni kampány, amelyet a lélekvándorlásban hívők kezdeményeztek, és amelyet immár egy agrártudós érvelése támogat.

Bécs, 2012. augusztus 4., szombat (MTI) - Új lendületet kapott Indiában a rovarirtószerek használata elleni kampány, amelyet a lélekvándorlásban hívők kezdeményeztek, és amelyet immár egy agrártudós érvelése támogat.Szurender Dalal agrárkutató arra jutott, hogy jobb termést hoznak azok a földek, amelyeken a rovarok békében éldegélhetnek, mint azok, amelyeken permetezéssel, pontosabban vegyszerrel irtják őket. A magyarázat - Dalal szerint - az, hogy a földeken több olyan rovar él, amely valójában segíti és védi a haszonnövényeket, mint amennyi kárt tesz bennük.

"Mintegy 90 fajta növénybarát rovart azonosítottunk eddig. A rovarirtók meggondolatlan használata ezeket éppúgy elpusztítja, mint a kártékonyakat" - idézte a kutatót az austriantimes.at című osztrák hírportál.

Indiában sokan hisznek a lélekvándorlásban, és abban, hogy alkalmasint akár rovarokként is újjászülethetnek.

"Ezek a rovarok olyanok, mint a fivéreink és nővéreink, akik védik a termést. Cserébe mi felemeljük a hangunk, hogy védjük őket a rovarirtószerektől" - mondta Geeta Malik, a kampány egyik vezetője. Seregnyi nő azt tervezi, hogy hajfonatot köt bogarakra, jelezve, hogy testvéri kapcsolat fűzi hozzájuk.

A felhívás hatására akadnak már "bogaras" gazdák is, akik felhagytak a rovarirtással. "Még mindig jó termésem van gyapotból, búzából és más terményből. A rovarok irtása permetezéssel felboríthatja az ökológiai egyensúlyt" - vallja Ranbir Szingh, aki Nidana faluban él.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!