Nagyvilág

2012.08.21. 18:16

Szíria - Lavrov a külső szereplők felelősségére figyelmeztetett

Moszkva, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Szíriában akkor van akkor van esély a helyzet rendezésre, ha valamennyi külső szereplő, akitől Szíriának és népének sorsa függ, felismeri felelősségét - jelentette ki Szergej Lavrov, miután tárgyalt a damaszkuszi kormányküldöttség tagjaival.

Moszkva, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Szíriában akkor van akkor van esély a helyzet rendezésre, ha valamennyi külső szereplő, akitől Szíriának és népének sorsa függ, felismeri felelősségét - jelentette ki Szergej Lavrov, miután tárgyalt a damaszkuszi kormányküldöttség tagjaival.Az orosz külügyminiszter úgy vélte, hogy a damaszkuszi kormány tevékenysége jó irányt vett a nemzeti megbékélésre összpontosítva. Üdvözölte, hogy ezzel a céllal miniszteri posztot hoztak létre.

Szergej Lavrov a megbeszélés előtt még azt mondta, hogy a szíriai kormány által megtett intézkedések nem elegendőek. Az orosz diplomácia vezetője ismét hangoztatta Moszkva álláspontját, amely szerint a szíriai politikai átmenet alapelveiről június végén kötött genfi megállapodás a rendezés egyetlen útja a közel-keleti országban.

Kadri Dzsamil gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes az orosz külügyminiszterrel tárgyalva azt hangoztatta, hogy a szíriai békés rendezésben a legfőbb problémát a külső beavatkozás jelenti.

Később, sajtókonferencián konkrétabban fogalmazott: "Nyugaton paradox állapot figyelhető meg: könnyeket hullatnak a szíriai helyzet miatt, de ugyanott +megakasztják a kerekeket+, akadályozzák a nemzeti párbeszéd kezdetét".

Ali Hejdar, nemzeti megbékélési miniszter közölte, hogy kormánya valamennyi ellenzéki csoport és azok vezetőinek biztonságát garantálja, ha azok vissza akarnak térni Szíriába.

A moszkvai külügyminisztérium a tárgyalásokról kiadott közleményében azt hangoztatta, hogy Damaszkusz kész mielőbb megkezdeni a politikai párbeszédet az ellenzékkel.

"Lavrov és Dzsamil aláhúzta, hogy alapvetően különösen érdekeltek az erőszak beszüntetésében" - olvasható a közleményben, amely szerint az orosz külügyminiszter és szíriai tárgyalópartnere azt remélik, hogy Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új közös szíriai különmegbízottja a Kofi Annan meghatározta úton, az ENSZ határozatai, valamint a genfi megállapodás alapján halad majd.

A Kadri Dzsamil vezette szíriai kormányküldöttség két héten belül másodszor folytat megbeszéléseket az orosz fővárosban.

A The Wall Street Journal amerikai napilap a múlt szerdán a szíriai jegybank elnöke és a kormány tagjainak levelezésére alapozva arról számolt be, hogy a szíriai kormány orosz segítséggel próbálja megkerülni az olajiparára és a pénzügyi szektorra kivetett amerikai és európai uniós szankciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!