Nagyvilág

2012.09.16. 14:42

A volt német kancellár szerint nem elég szigorú a német-svájci adóegyezmény

Genf, 2012. szeptember 16., vasárnap (MTI) - Gerhard Schröder korábbi német kancellár szerint nem elég szigorú az adóelkerülésről szóló német-svájci kormányközi egyezmény, így a német felsőházban többséggel rendelkező szociáldemokrata párt (SPD) nem is szavazza azt meg.

Genf, 2012. szeptember 16., vasárnap (MTI) - Gerhard Schröder korábbi német kancellár szerint nem elég szigorú az adóelkerülésről szóló német-svájci kormányközi egyezmény, így a német felsőházban többséggel rendelkező szociáldemokrata párt (SPD) nem is szavazza azt meg.Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és svájci kollegája, Eveline Widmer-Schlumpf egy évvel ezelőtt írta azt a kormányközi egyezményt, amely a német állampolgárok adóelkerülését hivatott megakadályozni. A svájci kormány vállalja, hogy 2013-tól a német állampolgárok által svájci bankszámlára utalt jövedelmeket megadóztatja, és az ebből származó adóbevételt továbbítja a német államkasszába. A jövedelmüket Svájcba menekítő németek azonban - az egyezmény értelmében - továbbra is megtarthatják névtelenségüket.

A szerződést még jóvá kell hagynia a német alsó- és felsőháznak, ám utóbbiban az ellenzéki szociáldemokrata pártnak van többsége. "Nincs esély arra, hogy a Bundesrat a szerződést jelenlegi formájában elfogadja" - mondta Schröder a 20 minutes svájci napilapnak adott szombati interjúban.

Svájcnak nyilvánosságra kell hoznia az adóelkerülők nevét! - szögezte le Schröder, aki 1998 és 2005 között volt német kancellár. "A svájci bankok elég ügyesek ahhoz, hogy törvényes pénzzel is jó üzletet csináljanak" - fogalmazott.

Hozzátette: "ha a jómódú emberek, akik Németország kiváló infrastruktúráját, a jó iskolák és a viszonylag nagyfokú biztonság kedvező hatásait élvezik, azt gondolják, hogy nekik ehhez nem kell adóbefizetéseikkel hozzájárulniuk, az elfogadhatatlan. És, ha más államok támogatják a német állampolgárokat ebbéli gyakorlatukban, az sem fogadható el."

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!