Nagyvilág

2012.09.08. 13:44

APEC-csúcs - Lavrov bírálja a szíriai ellenzék terveit, a Szíria és Irán elleni szankciókat

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Vlagyivosztok, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - Szergej Lavrov orosz külügyminiszter élesen bírálta szombaton azt a tervet, hogy a szíriai ellenzék átmeneti kormányt hozzon létre.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Vlagyivosztok, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - Szergej Lavrov orosz külügyminiszter élesen bírálta szombaton azt a tervet, hogy a szíriai ellenzék átmeneti kormányt hozzon létre.

Ez a "konfrontatív lépés" nem kínál megoldást - jelentette ki Lavrov amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal Vlagyivosztokban tartott találkozója után, amelyre az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletének keretében került sor.

A külföldön létesítendő átmeneti kormány tervéről augusztus 21-én, Francois Hollande francia államfővel folytatott párizsi megbeszélésén számolt be Abdel-Bászet Szaida, az ellenzéki Szíria Nemzeti Tanács elnöke.

Az orosz külügyminiszter jelezte: Moszkva kezdeményezni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa még ebben a hónapban hagyja jóvá a szíriai átmenet elveiről június 30-án Genfben létrejött megállapodást.

A Kína, Oroszország, Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország, az ENSZ és az Európai Unió képviselőiből álló Szíriai Akciócsoport korábbi, a politikai átmenetről szóló nyilatkozata szerint Szíriában teljes jogkörű nemzeti egységkormányt kell alakítani.

Hillary Clinton azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában ennél többre van szükség: határozott üzenetet kell küldeni Szíriának tekintettel az erőszak kiterjedésére. Washington szerint komoly szankciókat kell kilátásba helyezni Damaszkusszal szemben, ha nem hagy fel az erőszakos cselekményekkel.

Moszkva és Kína már háromszor akadályozta meg a BT-ben a Damaszkusz elleni büntető intézkedéseket kilátásba helyező határozat elfogadását.

Az orosz külügyminiszter bírálta az Egyesült Államok Szíria és Irán elleni szankcióit, hangsúlyozva, hogy azok kárt okoznak orosz vállalatoknak és bankoknak is. Szergej Lavrov szerint a Szíria és Irán elleni egyoldalú szankciók egyre inkább területen kívüli jelleget öltenek, és orosz cégek érdekeit is érintik.

Szergej Lavrov azt is nehezményezte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok anélkül hozta meg a büntető intézkedéseket, hogy egyeztetett volna Moszkvával. "Most, hogy telik az idő, és nem hatnak a szankciók, azzal kezdik vádolni Oroszországot, Kínát és más országokat, hogy akadályozzuk a nemzetközi közösség egységét" - fejtette ki az orosz diplomácia vezetője a Hillary Clintonnal folytatott megbeszélésén.

Az amerikai külügyminiszterrel munkamegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz államfő is az APEC vlagyivosztoki államfői csúcsértekezletén.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!