Nagyvilág

2012.09.06. 18:10

Az ukrán kormányfőtől kérte számon a magyar nyelvet a KMKSZ

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyílt levélben fordul Mikola Azarov kormányfőhöz, aki egyben a Régiók Pártjámak (PR) elnöke is.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyílt levélben fordul Mikola Azarov kormányfőhöz, aki egyben a Régiók Pártjámak (PR) elnöke is.A Kovács Miklós KMKSZ-elnök által jegyzett levélben a Szövetség aziránt érdeklődik a hatalompárt vezető politikusainak a nyelvtörvénnyel kapcsolatos közelmúltbeli kijelentései kapcsán, hogy mi a Régiók Pártjának hivatalos álláspontja ebben kérdésben. Mihajlo Csecsetov, a PR parlamenti frakcióhelyettese, ugyanis a napokban úgy nyilatkozott például, miszerint a régiósok nem látják szükségét regionális státust biztosítani egyetlen nemzetiségi kisebbség nyelvének sem az oroszon kívül, mivel azokat úgyis csak egy-egy maroknyi ember beszéli az országban – írja a Kárpátalja című lap.

„A kárpátaljai magyarság régi célkitűzése, hogy az általa lakott területeken a társadalmi és politikai élet minden szférájában teljes értékű anyanyelvű kommunikációt folytathasson” – áll egyebek mellett a KMKSZ levélben.

– Kérjük Elnök Urat, tegye egyértelművé számunkra a Régiók Pártjának az álláspontját a „Nyelvtörvény” érvényesítéséről a magyarok vonatkozásában. Amennyiben pártja elkötelezett a törvény teljes körű betartása mellett, kérem, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy pártjuk képviselői Kárpátalja megyei, járási és egyéb tanácsaiban a törvény szabotálása helyett annak végrehajtásán munkálkodjanak – szólítja fel a KMKSZ elnöke azt a Mikola Azarovot, aki maga sem tud ukránul, s a kormányüléseken a miniszterelnöki bevezetőt is papírról olvassa fel, még a magyarok számára is nevetségesnek tűnő, orosz akcentussal.

A magyar szövetség tulajdonképpen arra vár egyértelmű választ – nyilatkozta a Kárpátaljának Kovács Miklós –, hogy egyformán vonatkozik-e a nyelvtörvény az ország valamennyi nemzetiségi kisebbségére, vagy vannak egyenlők és egyenlőbbek?

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!