Nagyvilág

2012.09.23. 20:04

Bill Clintonnak "fogalma sincs", hogy 2016-ban harcba száll-e az elnökségért a felesége

Washington, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - Nem tudja Bill Clinton volt amerikai elnök, hogy a felesége négy év múlva harcba száll-e az elnökségért, de egy vasárnap sugárzott interjúban kijelentette, ha Hillary Clinton a választási küzdelmet választja, akkor mindenben támogatni fogja.

Washington, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - Nem tudja Bill Clinton volt amerikai elnök, hogy a felesége négy év múlva harcba száll-e az elnökségért, de egy vasárnap sugárzott interjúban kijelentette, ha Hillary Clinton a választási küzdelmet választja, akkor mindenben támogatni fogja."Halvány fogalmam sincs erről" - felelte Clinton exelnök a CBS televízióban arra a kérdésre, vajon a felesége tervezi-e, hogy 2016-ban ismét megkísérli bevenni a Fehér Házat.

A 64 éves Hillary Clinton többször is bejelentette, hogy nem kívánja a második ciklusban is vezetni a külügyi tárcát, ha Barack Obama elnököt novemberben újraválasztanák. A külügyminiszteri tisztség legesélyesebb várományosaiként John Kerryt, a szenátus külügyi bizottságának elnökét, volt elnökjelöltet és Susan Rice ENSZ-nagykövetet szokták emlegetni Washingtonban.

"Elfáradt. Tényleg nagyon sokat dolgozik. Szeretne kivenni egy kis szabadidőt, hogy összeszedje magát és könyvet írjon" - nyilatkozott feleségéről Bill Clinton.

"Ez olyan döntés, amit neki kell meghoznia" - mondta azzal kapcsolatban, hogy ambicionálja-e Hillary Clinton a 2016-os új megmérettetést. Bill Clinton ugyanakkor leszögezte, hogy mindenben támogatni a fogja feleségét, bárhogy is határozzon.

Az exelnök nyilatkozata lebegtetni látszik Clinton asszonynak az elnökséggel kapcsolatos álláspontját. Maga a külügyminiszter korábban több ízben is úgy nyilatkozott, hogy nem érdekli egy újabb, a Fehér Házért folytatandó küzdelem lehetősége.

Hillary Clinton 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben a demokrata előválasztási küzdelemben. A közvélemény-kutatások szerint azonban a külügyminiszter társadalmi támogatottsága magasabb az elnökénél, ezért az idei elnökválasztási kampány korai szakaszában voltak olyan hangok, amelyek azt javasolták, hogy Obama ezúttal Joe Biden helyett Clinton asszonyt kérje fel alelnökjelöltjéül. Mi több, az is megfogalmazódott, hogy a külügyek vezetőjének idén több esélye lenne elnyerni az elnökséget, mint a főnökének.

 

 

 

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!