Nagyvilág

2012.09.11. 17:06

Magyarország beregszászi főkonzulja cáfolja, hogy ukrán belügyekbe avatkozott

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja cáfolja azt a Kárpátalján megjelent sajtóhírt, amely szerint megakadályozta volna Gajdos Istvánnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének a felszólalását egy hétvégi magyar kulturális rendezvényen, a Huszthoz közeli Visken.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Ungvár, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja cáfolja azt a Kárpátalján megjelent sajtóhírt, amely szerint megakadályozta volna Gajdos Istvánnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének a felszólalását egy hétvégi magyar kulturális rendezvényen, a Huszthoz közeli Visken.

Az Ungváron megjelenő, UMDSZ-hez közeli Kárpáti Igaz Szó című ukrajnai magyar lap keddi számának adott interjújában Gajdos István, az UMDSZ elnöke azt állította, hogy Tóth István beregszászi magyar főkonzul megtiltotta, hogy szót adjanak neki a Felső-Tisza-vidéki magyarok Visken megtartott hétvégi találkozóján. Az októberi ukrán parlamenti választásokon képviselőjelöltként induló beregszászi polgármester, Gajdos a lapnak azt mondta, hogy a tiltás következtében üzenetét csak személyes beszélgetések és az ungvári újság közvetítésével tudta és tudja eljuttatni a Felső-Tisza-vidéken élő magyarokhoz.

Az MTI megkeresésére Tóth István beregszászi magyar főkonzul az üggyel kapcsolatban elmondta: Magyarország beregszászi konzulátusa tevékeny részt vállal a Felső-Tisza vidékén élő szórványmagyarság támogatásában, találkozóinak szervezésében, de semmilyen módon nem avatkozik be azok lebonyolításának tartalmi részébe. A diplomata közölte: Gajdos István állítása nem felel meg a valóságnak, mivel neki diplomataként semmilyen beleszólása nincs a rendezvény lebonyolításának tartalmi részébe.

Az üggyel kapcsolatos félreértésre Tóth István szerint az adhatott okot, hogy Mikulyák László rahói plébánosnak és szervezőnek - az UMDSZ elnökének felszólalására vonatkozó kérdésére válaszolva - azt mondta: „a kárpátaljai szórványmagyarság ügyének politikától mentesnek kell maradnia, ahogy ebben a szervezőbizottság is megállapodott”.

A rendezvényen való részvételre politikusok, így Gajdos István is kapott meghívást, beszéd tartására azonban nem – emlékeztetett a beregszászi magyar főkonzul.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!