Nagyvilág

2012.09.26. 16:47

Ukrajnai választások - Klicsko pártja népszerűségben megelőzte Timosenko pártját

Kijev, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Vitalij Klicsko profi ökölvívó UDAR (Csapás) nevű pártja a második helyre került a népszerűségi listán, megelőzve a bebörtönzött volt miniszterelnök, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék-Batykivscsinát a legfrissebb ukrajnai közvélemény-kutatás eredménye szerint.

Kijev, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Vitalij Klicsko profi ökölvívó UDAR (Csapás) nevű pártja a második helyre került a népszerűségi listán, megelőzve a bebörtönzött volt miniszterelnök, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék-Batykivscsinát a legfrissebb ukrajnai közvélemény-kutatás eredménye szerint.A washingtoni székhelyű AlphaVu és a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett felmérés eredménye szerint, ha most lennének a választások, négy párt jutna be a parlamentbe. A legnépszerűbb a Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók Pártja, amelyet jelenleg a megkérdezettek 22 százaléka támogatja. Klicsko pártja 14 százalékot, az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 13 százalékot, a kommunista párt pedig 9 százalékot kapna.

Nem lépné át az ötszázalékos bejutási küszöböt a nacionalista Szvoboda (Szabadság) és a magát szociáldemokratának nevező, Natalija Korolevszka vezette Ukrajna-Előre! elnevezésű párt. Előbbi 4, utóbbi 3 százalékos népszerűségnek örvend jelenleg.

A szakértők ugyanakkor nem biztosak abban, hogy Klicsko pártjának kiemelkedő népszerűsége kitart az október 28-i választásokig. A felmérés készítői megjegyzik, hogy Klicsko az utóbbi időben rendkívül sokat szerepelt a médiában legutóbbi, ökölvívóként a ringben aratott győzelme után. Vitalij Klicsko szeptember 9-én Moszkvában védte meg világbajnoki címét nehézsúlyban a német Manuel Charr ellenében.

A szociológusok hozzáfűzték, hogy a felmérés eredménye szerint az ukrán választókat most jobban foglalkoztatják a gazdasági kérdések és az ország stabilitásának megőrzése, mint az, hogy kik kerülnek be a következő parlamentbe.

Az egész országra kiterjedő közvélemény-kutatás során szeptember 1-jétől 18-ig 2024, véletlenszerűen kiválasztott nagykorú embert kérdeztek meg. Egy másik, nemrég nyilvánosságra hozott - szintén szeptember első felében végzett - felmérésben is megelőzte Vitalij Klicsko népszerűségben Julija Timosenkót. Akkor arról kérdezték az ukrán választókat, hogy kire szavaznának, ha most lennének az elnökválasztások. A megkérdezettek 22,1 százaléka a jelenlegi államfőt, Viktor Janukovicsot választaná, 11,9 százalékuk Klicskót, 10,9 százalékuk pedig Timosenkót látná szívesen az elnöki poszton - emlékeztetett szerdán a Korreszpondent ukrán hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!