Nagyvilág

2012.09.05. 17:59

Viviane Reding: Romániának folytatnia kell az igazságügyi reformot

<p style="text-align: left;">Bukarest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy Romániának folytatnia kell az igazságügyi reformot, hiszen a legutóbbi brüsszeli jelentés is komoly kételyeket tartalmaz a román igazságszolgáltatás függetlenségére és a jogállam érvényesülésére vonatkozóan - állapította meg Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa.

Bukarest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy Romániának folytatnia kell az igazságügyi reformot, hiszen a legutóbbi brüsszeli jelentés is komoly kételyeket tartalmaz a román igazságszolgáltatás függetlenségére és a jogállam érvényesülésére vonatkozóan - állapította meg Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa.Az uniós végrehajtó szerv biztosa Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő levelére válaszolva fejtette ki álláspontját, amit a képviselő sajtóirodája juttatott el szerdán az MTI-hez.

Tőkés júniusban a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium "botrányos visszaállamosítása" és a romániai restitúciós bizottság szabadságvesztésre ítélt tagjainak ügyében kereste meg a biztost. Az EP-képviselő azt kérte Redingtől, hogy kövesse figyelemmel a romániai restitúciós folyamat akadályozásából fakadó igazságtalanságokat és kiemelten a Mikó-ügyet, továbbá, hogy gyakorlati intézkedéseket keresve vegye védelmébe a romániai magyarokhoz és a kisebbségi egyházakhoz tartozó polgárok jogait.

Reding válaszlevelében arról biztosította Tőkést, hogy bár a bizottságnak nincs a kisebbségvédelemre vonatkozó jogköre, a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme egyike az unió értékeinek. Hozzátette: az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának ügye tagállami jogkör, a tagállamoknak ugyanakkor minden lehetséges jogi eszközt fel kell használniuk ahhoz, hogy a területükön élő nemzeti kisebbségek jogait biztosítsák belső alkotmányos rendjük és a nemzetközi felelősségvállalásaiknak megfelelően, beleértve az Európa Tanács idevonatkozó dokumentumait is.

Romániában egy első fokú bírósági ítélet elrendelte a Székely Mikó Kollégium épületének az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonából önkormányzati tulajdonba való visszahelyezését, az egyházkerületet jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte, és a restitúciós bizottság tagjait börtönbüntetésre ítélte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!