Nagyvilág

2012.10.20. 13:06

Kettős állampolgár kerül a horvát titkosszolgálat élére

Martin Tímea, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2012. október 20., szombat (MTI) - Amerikai-horvát állampolgár kerül a horvát titkosszolgálat (SOA) élére Dragan Lozancic védelmi miniszterhelyettes személyében.

Martin Tímea, az MTI tudósítója jelenti:

Zágráb, 2012. október 20., szombat (MTI) - Amerikai-horvát állampolgár kerül a horvát titkosszolgálat (SOA) élére Dragan Lozancic védelmi miniszterhelyettes személyében.

Lozancicot a szociáldemokrata (SDP) Zoran Milanovic miniszterelnök javasolta SOA-igazgatónak. Ivo Josipovic köztársasági elnöknek fenntartásai voltak a jelöléssel kapcsolatban, de végül egyetértett vele. Pénteki ülésén a parlament belügyi és nemzetbiztonsági bizottsága egyhangúlag bizalmat szavazott Lozancicnak.

Lozancic amerikai horvát családban született, és az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, majd Horvátországba települt. 1991-ben Gojko Susak, a jobboldali (HDZ) Tudjman-kormány minisztere révén került a horvát védelmi tárcához. Hamarosan a nemzetközi kapcsolatok osztályvezetője lett, később a NATO-csatlakozás és a régió biztonságpolitikai kérdéseivel foglalkozó részleget bízták rá. Közben doktori címet szerzett a Columbia Egyetemen, és a garmisch-partenkircheni Georg C. Marshall biztonságtudományi központban is tanított. Zoran Milanoviccsal 12 éve ismerkedett meg, amikor a jelenlegi miniszterelnök még külügyi alkalmazottként NATO-kérdésekkel foglalkozott - írta a horvát sajtó.

Lozancic Josip Buljevicot váltja posztján, akinek kinevezése október 10-ig szólt.

A Jutarnji list című napilap néhány nappal ezelőtt egyik írásában megjegyezte, hogy a horvát védelmi minisztériumban több kettős állampolgár is dolgozott az elmúlt 20 évben. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy kinevezhető-e a titkosszolgálatok élére valaki, aki honossága révén két államnak tartozik lojalitással?

Horvátország NATO-tagságára való tekintettel a lap által megkérdezett horvát biztonságpolitikai szakértők nem találtak semmi kivetnivalót abban, hogy kettős állampolgár irányítsa a nemzetbiztonsági ügynökséget. Vlatko Cvrtila úgy vélte, hogy az amerikai útlevél akár előnyt is jelenthet a jelölt számára. Fran Visnar pedig az Egyesült Államok és Izrael példájára hivatkozva megállapította, hogy stratégia partnerek esetében a kettős állampolgárság nem jelenthet gondot. Egy név nélkül nyilatkozó elemző viszont azt hangsúlyozta, hogy a szövetségek bármikor felbomolhatnak, és bár Amerika és Horvátország titkosszolgálatai együttműködnek a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harcban, ezt csak saját országaik érdekeit szem előtt tartva tehetik.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!