Nagyvilág

2012.10.27. 17:49

Vatikán - A keresztényeknek bátorsággal, félelem nélkül kell hirdetniük az Evangéliumot

Vatikánváros, 2012. október 27., szombat (MTI) - A keresztényeknek derűs bátorsággal, félelem nélkül kell hirdetniük az Evangéliumot ellentmondásokkal terhelt korunkban, az egyháznak újra kell gondolnia saját szerepét a társadalomban - ez a fő gondolata a Vatikánban zajló püspöki szinódus üzenetének.

Vatikánváros, 2012. október 27., szombat (MTI) - A keresztényeknek derűs bátorsággal, félelem nélkül kell hirdetniük az Evangéliumot ellentmondásokkal terhelt korunkban, az egyháznak újra kell gondolnia saját szerepét a társadalomban - ez a fő gondolata a Vatikánban zajló püspöki szinódus üzenetének.A Nuntius - azaz az új evangelizációról szóló, október 28-ig tartó XIII. rendes püspöki szinódus üzenete - "Isten népéhez" szól, abban az eseményen részt vevő 262 püspök elutasítja a pesszimizmust. Úgy vélik, hogy a globalizáció, a szekularizáció, az elvándorlás, az ateizmus, a politikai hegemónia és az állam válsága nemcsak a nehézségeknek és a szenvedésnek a forrása, hanem lehetőség is az evangelizálásra.

Nem új stratégiákat kell találni az Evangélium hirdetésére, hanem újra fel kell fedezni azokat a módszereket, amelyek segítségével az emberek Jézus felé közeledhetnek - áll az üzenetben, amely szerint ellentmondásokkal terhelt korunkban az egyháznak újra kell gondolnia saját szerepét a társadalomban.

Ezért a szinódus résztvevői szerint az egyháznak, a politikának és a társadalomnak a családot kell támogatnia, mert az az evangelizáció természetes helye. A szinódusi dokumentum utal a plébániákra is, mint az evangelizáció nélkülözhetetlen központjaira, felhívja a figyelmet a papok, szerzetesek folyamatos képzésének fontosságára. Arra ösztönzi a világiakat, hogy az egyházzal szeretetközösségben hirdessék az Evangéliumot, és különleges figyelmet szentel a fiataloknak.

A szinódusi üzenet szerint szükség van a hit és az értelem új szövetségére. A tömegtájékoztatás az a terület, ahol az emberek lelkiismeretét formálják, a tudomány - ha nem zárja az embert a materializmus börtönébe - elősegíti az élet emberibbé tételét - olvasható a szinódus üzenetében, amely fontosnak nevezi a művészettel folytatott párbeszédet is.

A gazdaság és a munka világával azért kell párbeszédet folytatni - vélik a püspökök -, hogy a munka ne váljon elviselhetetlenné vagy bizonytalanná, hanem mozdítsa elő az emberi fejlődést. A politika feladata az, hogy érdek nélkül, átláthatóan szolgálja a közjót, tartsa tiszteletben a személy méltóságát, a férfi és a nő házasságán alapuló családot, a nevelés és a vallás szabadságát, valamint szüntesse meg az igazságtalanság és a egyenlőtlenség okait. A püspökök elengedhetetlennek tartják a vallásközi párbeszédet.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!