Nagyvilág

2012.11.06. 13:26

A régi kézben maradhat az új ukrán kormány

A számítások szerint az eddig kormányzó koalíció alakíthat majd kormányt Ukrajnában a legutóbbi parlamenti választások után.

A számítások szerint az eddig kormányzó koalíció alakíthat majd kormányt Ukrajnában a legutóbbi parlamenti választások után.Bár az ukrán OVB még mindig nem hirdetett hivatalos eredményt, a pillanatnyi állás szerint szinte bizonyos, hogy a következő ciklusban is Viktor Janukovics elnök Régiók Pártja és az Ukrán Kommunista Párt koalíciója kerülhet többsége az ukrán Rádában. Együttesen 219 helyet szereztek a 450 fős képviselő-testületben, így mindössze hét képviselőt kell csak megnyerniük maguknak, hogy elérjék a kormányalakításhoz szükséges minimális többséget.

A mérleg nyelvét így az a 44 képviselő fogja betölteni, akik jelenleg a függetlenek testületét képezi. A magát demokratikus ellenzéknek nevező tömörülés - amely a börtönbüntetését töltő Julija Timosenko nevével fémjelzett Batykivscsina, az ultranacionalista Szvoboda és Vitalij Klicsko UDAR pártjából áll – esélyeit nagyban csökkenti, hogy a függetlenek zöme az oroszpárti Régiók Pártja által ellenőrzött körzetekből került ki.

Magyar szempontból az lenne az előnyös, ha a választások nyomán kialakult erőviszonyoknak megfelelően a Régiók Pártja alakítana új kormányt. Ugyanis ha pillanatnyilag még nem, de a később – a listán bejutott képviselők egy része miniszteri várományos – garantáltan parlamenti képviseletet érhet a Gajdos Istvánnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének 74. helye is, miután csak két hellyel maradt le a bejutási küszöbtől – áll a Kárpáti Igaz Szó választási latolgatásaiban.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!