Nagyvilág

2012.11.25. 13:04

Előválasztáson döntenek az izraeli Likud parlamentiképviselő-jelöltjeiről

Jeruzsálem, 2012. november 25., vasárnap (MTI) – Vasárnap választja meg képviselőjelöltjeit az Izraelt kormányzó jobbközép Likud párt a január 22-ére előre hozott izraeli parlamenti választásokra.

Jeruzsálem, 2012. november 25., vasárnap (MTI) – Vasárnap választja meg képviselőjelöltjeit az Izraelt kormányzó jobbközép Likud párt a január 22-ére előre hozott izraeli parlamenti választásokra.

A választóhelyiségekben délelőtt kilenctől este tízig várják a párttagokat egész Izrael területén, az első eredményeket a hétfőre virradó éjszaka teszik közzé.

A jobboldali konzervatív Likudnak több mint 123 ezer szavazati joggal rendelkező tagja van, de viszonylag alacsony részvételre számítanak az esős időjárás miatt. Ráadásul a számítógépes rendszer meghibásodása sokfelé megnehezíti a szavazást. A hibák miatt több helyen időnként szünetet tartanak, és a szavazók egy része dolgavégezetlenül távozik - közölte az izraeli katonai rádió.

Az előrejelzések szerint a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben 70 helyet szerezhetnek a jobboldali pártok. A Likud és az ultranacionalista Jiszráel Béténu (Izrael az Otthonunk) közös listája lehet a legnagyobb erő, s ennek vezetőjeként ismét Benjámin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök alakíthat új koalíciós kormányt. A gázai hadműveletet lezáró szerdai tűzszünet óta megjelent közvélemény-kutatási eredmények 34-38 mandátumot ígérnek a két pártnak a jelenlegi 42 helyett.

A Likud várható 20-30 parlamenti helyének megszerzéséért 97 jelölt indult, s a vasárnapi szavazás dönti el sorszámukat a listán, vagyis azt, hogy lesz-e reális esélyük a képviselői mandátumra. A mostaniak közül várhatóan 6-10 képviselő nem jut be a következő parlamentbe, egyfelől az új jelöltek, másfelől a várhatóan kevesebb mandátum miatt.

Izraeli médiajelentések szerint Netanjahu állítólag centristább irányba kívánja vezetni a pártot, és tart attól, hogy a politikájával ellentétes, "őrült lista" jön létre. Ezért fontosnak tekinti radikális ellenzékének, a keményvonalas szélsőjobboldali Móse Feiglinnek és híveinek a háttérbe szorítását. Netanjahu munkatársai egy tíz nevet tartalmazó listát ajánlottak a szavazók figyelmébe, s ebben Juval Steinic pénzügyminiszter és Menahem Begin egykori kormányfő fia, Benni Begin megszavazását is javasolják.

Izraelben nincsenek választókerületek és helyi képviselők, csak országos pártlistákra lehet szavazni. A pártoknak a szavazatok legalább két százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe. Az előre hozott választásokat azután írták ki, hogy Netanjahu október elején bejelentette: a jelenlegi parlamenttel nem képes felelősségteljes költségvetést elfogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!