Nagyvilág

2012.12.26. 11:10

Nem innovatívak a kínai magánvállalatok

Sanghaj, 2012. december 26., szerda (MTI) - Versenytársaik technológiájának puszta másolása helyett az innovációra és saját ötleteik fejlesztésére kellene fókuszálniuk versenyképességük növeléséhez a kínai magánvállalatoknak - írja egy friss központi tanulmány.

Sanghaj, 2012. december 26., szerda (MTI) - Versenytársaik technológiájának puszta másolása helyett az innovációra és saját ötleteik fejlesztésére kellene fókuszálniuk versenyképességük növeléséhez a kínai magánvállalatoknak - írja egy friss központi tanulmány.A megállapítások a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) állami szférán kívüli cégek versenyképességéről szóló éves tanulmányában olvashatók. Az ország 19 tartományában összesen több mint 620 magánkézben lévő vállalatot vizsgáló jelentés kiemeli: a kínai privátcégekről általánosságban elmondható, hogy azok innovációs képessége nagyon gyenge. A vállalatok nagyban függnek állami kézben lévő és külföldi versenytársaiktól, mert fennmaradásukat azok technológiáinak átvételével biztosítják. A statisztikák a tanulmány állításait igazolják: a cégek több mint egyharmada nem rendelkezik önálló kutatás-fejlesztési részleggel.

Az innovációs képesség javítása a magánvállalatok fejlesztéséhez, a munkaintenzív termékek gyártásától a fejlett technológiát használó iparágak felé való elmozduláshoz is elengedhetetlen. Ebbe az irányba az elmúlt három évben mindössze a cégek 35 százaléka tett valamilyen lépést. Hogy ezt a folyamatot segítse, a kínai központi vezetésnek egy országos szolgáltatási rendszert kellene felállítania, mely támogatná a cégeket a legújabb technológiai újítások megismerésében és felhasználásában - mutat rá a CASS, amely szerint arra is szükség volna, hogy a kormány kedvezményes adózási politikákkal és pénzügyi csatornákkal segítse a vállalatok fejlődését.

A magántulajdonban lévő cégek kiemelkedően fontos szereplői a kínai gazdaságnak: a kínai ipari és kereskedelmi minisztérium adatai szerint azok jelenleg az összes vállalat több mint 70 százalékát, a bruttó hazai termék több mint 60 százalékát adják, az ország összes munkahelyének pedig 80 százalékát biztosítják. A privát vállalatokat ugyanakkor az állami kézben lévő társaikkal való egyenlőtlen verseny, a bérek és munkaköltségek folytonos emelkedése és a szűk hitelfelvételi lehetőségek is sújtják.

Helyzetük segítése, az iparági monopóliumok megtörése, a tulajdonosi struktúrák újragondolása, valamint a közforrásokhoz való egyenlőbb hozzáférés biztosítása az új kínai vezetés egyik legnehezebb feladata lesz.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!