Nagyvilág

2013.01.02. 11:29

Űrlényszerű koponyát találtak

Mexikóban lapult a föld alatt ez a hihetetlen formájú koponya, ami akár az Alien filmekből is származhatna. Csakhogy a lelet több mint ezer éves.

Mexikóban lapult a föld alatt ez a hihetetlen formájú koponya, ami akár az Alien filmekből is származhatna. Csakhogy a lelet több mint ezer éves. December közepén bukkantak a régészek a mexikói Onavas nevű falucska melletti ásatáson erre a furcsa, űrlényszerű koponyára és tizenkét társára. Az összesen 13, mesterségesen torzított fejszerkezet korát ezer évesre saccolják a szakemberek.

Cristina Garcia Moreno, a kutatás vezetője szerint a közép-amerikai őslakosok körében a koponyák alakjának megváltoztatása különös jelentőséggel bírt. – A fej deformálása egyes társadalmi rétegek megkülönböztetése mellett spirituális és rituális célokat is szolgált – nyilatkozta. Az Onavas melletti feltáráson 25 tetemet találtak, amiből tizenháromnak a koponyáját, ötnek pedig a fogazatát is deformálták.

Néhányuk olyan ékszereket – orrba-, fülbevalókat, karpereceket és medálokat – hordott, amik a Kaliforniai öbölből származó kagylókból készültek, sőt az egyik sír egy teknőspáncélt is tartalmazott, ami ezen a környéken egyáltalán nem volt jellemző.

A legrégebbi mesterséges torzítást Nacurrie-ben (Ausztrália) találták meg. Ez a körülbelül 11500 éves koponya jól mutatja a mesterséges koponyatorzítás számos jellegzetességét. A csontok formálása Eurázsiában is elterjedt szokás volt, nem csoda, hogy sokan a rituálét egy feltételezett archaikus civilizációra vezetik vissza.

A mesterséges koponyatorzítás Magyarországon sem kizárólag egy nép és egy kultúrkor sajátossága. A legrégibb torzított koponya a tököli bronzkori temető 23. sírjából került elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!