Nagyvilág

2013.02.16. 12:28

Klaus újra bírálta Schwarzenberget a Benes-dekrétumok ügyében

Prága, 2013. február 15., péntek (MTI) - Václav Klaus cseh államfő pénteken ismét bírálta Karel Schwarzenberg miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, mert szerinte a politikus az elnökválasztási kampányban elfogadhatatlan módon nyilatkozott a Benes-dekrétumokról.

Prága, 2013. február 15., péntek (MTI) - Václav Klaus cseh államfő pénteken ismét bírálta Karel Schwarzenberg miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, mert szerinte a politikus az elnökválasztási kampányban elfogadhatatlan módon nyilatkozott a Benes-dekrétumokról."A Benes-dekrétumok, tehát államunk világháború utáni berendezésének a megkérdőjelezését az elnökjelölt, és egyben a Cseh Köztársaság külügyminisztere részéről elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak tartom" - szögezte le Klaus a hivatalos honlapján pénteken megjelent írásában.

A cseh államfő ebben egy állítólagos levélre válaszol, amelynek írója a választási kampány miatt bírálta, s azt állította, hogy Klaus a felelős a kampány eldurvulásáért.

A hivatalából három hét múlva véglegesen távozó államfő a bírálatot visszautasította.

"A választási kampány kiélezéséhez semmiképp sem járultam hozzá. A választási kampány kiélezéséhez a legyőzött jelölt járult hozzá, aki maga hozta fel az úgynevezett Benes-dekrétumok témáját. Ezekről olyan módon beszélt, hogy azt köztársasági elnökként nem hagyhattam szó nélkül" - állítja Klaus.

A cseh elnökválasztás második fordulójába Milos Zeman volt miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter jutott, akik a voksolás előtt több tévévitában vettek részt.

Schwarzenberg riporteri kérdésre válaszolva az első tévévitában azt mondta, hogy a szudétanémetek kitelepítése a második világháború után Csehszlovákiából mai szemmel nézve az emberi jogok megsértésének minősülne, És Edvard Benes, akkori csehszlovák államfő emiatt ma a nemzetközi törvényszék elé kerülne. Zeman azt mondta, ő ezzel nem egészen ért egyet.

Ezt követően a szudétanémetek kitelepítése és Benes elnök személye a választási kampány egyik legfőbb témájává vált. Klaus élesen bírálta Schwarzenberget, és nyíltan Zeman támogatására szólított fel. Politológusok szerint a dekrétumok témájának is jelentős szerepe volt abban, hogy Zeman megnyerte a második fordulót, és ő lesz Klaus utódja a prágai Hradzsinban.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!