Nagyvilág

2013.03.27. 18:13

Oroszország - A régiók dönthetnek a kormányzóválasztás módjáról

Moszkva, 2013. március 27., szerda (MTI) - Egy év után ismét módosította az orosz parlament a kormányzók választását szabályozó törvényt szerdán: a régiók dönthetik el, hogy közvetlenül a lakosság válasszon-e, vagy az orosz államfő bevonásával a helyi parlament.

Moszkva, 2013. március 27., szerda (MTI) - Egy év után ismét módosította az orosz parlament a kormányzók választását szabályozó törvényt szerdán: a régiók dönthetik el, hogy közvetlenül a lakosság válasszon-e, vagy az orosz államfő bevonásával a helyi parlament.

A moszkvai törvényhozás tavaly áprilisban még olyan változtatást fogadott el, amely nyolc év szünet után lehetővé tette, hogy a lakosság beleszólhasson a regionális vezetők megválasztásába.

A most módosított jogszabály rábízza az egyes oroszországi régiókra, hogy eldöntsék, közvetlenül a lakosság válassza-e meg a közigazgatási terület első számú vezetőjét, vagy az orosz államfő bevonásával a helyi parlament döntsön a kérdésben.

Azok a régiók, amelyek a törvény szövege szerint elállnak attól, hogy a lakosság válassza meg a kormányzót, az államfő közreműködését kérhetik. Bármely párt, amely a regionális (a köztársasági, a területi, a megyei) vagy a szövetségi törvényhozásban helyet kapott, egyenként legfeljebb három jelöltet terjeszthet az államfő elé. Az elnök erről a listáról három személyt választ ki, akikre ezt követően a regionális parlament szavaz.

Az új jogszabály gyakorlatilag ugyanazt a választási rendszert hozza vissza, amely 2005-től 2012 júniusáig volt érvényben Oroszországban. A regionális vezetőket abban az időszakban gyakorlatilag az államfő választhatta ki.

A lenta.ru orosz hírportál emlékeztetett arra, hogy a duma (alsóház) után a Szövetségi Tanács (felsőház) által is jóváhagyott törvénymódosítást elsősorban a soknemzetiségű kaukázusi köztársaságok szorgalmazták. Arra hivatkoztak, hogy a területükön élő népek között ellenségeskedést váltana ki, ha a választásokon adott esetben a nagyobb létszámú nemzetiségek kerekednének felül a kisebbségben lévőkön.

Elemzők szerint a központi hatalom attól tart, hogy a békétlen észak-kaukázusi régióban a Moszkvával ellenséges erők kerülnének hatalomra, ha az ott élőkre és nem az egyelőre kézben tartott helyi törvényhozókra bízzák az adott köztársaság vezetőjének kiválasztását.

Dmitrij Medvegyev kormányfő egyetértett azzal, hogy a kaukázusi régióban "figyelembe kell venni a sajátosságokat", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Oroszországi Föderációban másutt a lakosságra kellene bízni a kormányzók megválasztását.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!