Nagyvilág

2013.03.25. 18:53

Sarkozy a Facebookon igazságtalannak nevezte a vádemelést

Párizs, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Nicolas Sarkozy hétfői Facebook-bejegyzésében "igazságtalannak és megalapozatlannak" nevezte az ellene történt vádemelést.

Párizs, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Nicolas Sarkozy hétfői Facebook-bejegyzésében "igazságtalannak és megalapozatlannak" nevezte az ellene történt vádemelést.

A volt államfőt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, és meggyőzte, hogy törvénytelen módon támogassa 2007-es elnökválasztási kampányát.

"Minden energiámat annak fogom szentelni, hogy bebizonyítsam, becsületes és tisztességes vagyok. Az igazság győzedelmeskedni fog. Nem kételkedem benne" - fogalmaz a volt francia államfő, akinek a 2012 májusi elnökválasztási veresége óta ez a második üzenete a Facebookon. Az előzőben boldog karácsonyi ünnepeket kívánt.

"Mindazoknak, akik támogattak és azoknak is, akik harcoltak ellenem, azt üzenem, hogy a közéleti tevékenységem egyetlen pillanatában sem árultam el a rám bízott feladatokat" - írta Sarkozy négy nappal azután, hogy 9 órás kihallgatását követően Jean-Michel Gentil bordeaux-i vizsgálóbíró vádat emelt ellene a törvénytelen kampányfinanszírozási ügyben.

"Természetesen semmilyen különleges eljárást nem követelek, hacsak azt nem, hogy mint bármely állampolgárnak, nekem is jogom legyen a pártatlan és nyugodt igazságszolgáltatáshoz" - írta Sarkozy, akinek az elnökválasztási vereséget követően minden mentelmi joga megszűnt.

Thierry Herzog, a volt elnök ügyvédje már csütörtök este, a vádemelést követő pillanatokban bejelentette, hogy ügyfele vitatja a vizsgálóbíró döntését, amely ellen azonnali fellebbezéssel élt, kérve az eljárás megszüntetését. Most az ügyészségnek kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a fellebbezési kérelmet, vagy pedig büntetőbíróság elé állítja Sarkozyt.

Az ügyvéd szerint Sarkozy "botrányos eljárásban" részesült, és kétségbe vonta Gentil vizsgálóbíró pártatlanságát. A vizsgálóbíró személyét egyébként több vezető jobboldali politikus is támadta. Henri Guaino, a volt államfő korábbi különleges tanácsadója úgy vélte, hogy a bíró döntésével "szégyent hozott az igazságszolgáltatásra". Válaszul Gentil ügyvédje jelezte, hogy rágalmazásért feljelenti a politikust.

A Le Monde című mértékadó és a Le Parisien című fővárosi napilap is azt állította, hogy Sarkozy a vádemelést követően a kihallgatásán megfenyegette a bírót. "Ne aggódjon, ezt nem hagyom annyiban" - mondta állítólag a jegyzőkönyv szerint a volt elnök. Ügyvédje kérte, hogy ne vegyék jegyzőkönyve ezt a mondatot, a vizsgálóbíró viszont ragaszkodott hozzá.

A Franciaországban politikai földrengést okozó vádemelés elviekben kérdésessé tette, hogy Sarkozy visszatérhet-e a közeljövőben a politikai életbe. A volt államfő nemrégiben egy interjúban ugyanis nem zárta ki ezt a lehetőséget. Sarkozy tavalyi választási vereségét követő politikai visszavonulása óta óriási hatalmi harc folyik az ellenzéki oldalon a vezetői helyért, amelynek következtében a felmérések szerint a jobboldali választók körében továbbra is a volt elnök számít a legnépszerűbb politikusnak. Egy hét végi felmérés szerint a franciák 63 százaléka úgy véli: a vádemelés feltehetően nem fogja megakadályozni Sarkozyt a politikai visszatérésben.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!