Nagyvilág

2013.05.14. 12:01

Elégedetlenek a cseh parlamenttel és kormánnyal az alkoholgyártók

Prága, 2013. május 14., kedd (MTI) - Az alkoholtartalmú italok feketepiacának korlátozására mihamarabbi intézkedéseket sürget az alkoholos italokat gyártó és importáló cégek csehországi szövetsége (UVDL).

Prága, 2013. május 14., kedd (MTI) - Az alkoholtartalmú italok feketepiacának korlátozására mihamarabbi intézkedéseket sürget az alkoholos italokat gyártó és importáló cégek csehországi szövetsége (UVDL).

A szövetség Ne feledjétek a metanolt! című kedden kiadott nyilatkozatában elégedetlenségét fejezte ki, hogy a cseh kormány és a parlament majdnem egy évvel az alkoholmérgezési botrány kirobbanása után sem volt képes a megfelelő törvényes intézkedések meghozatalára.

Petr Pavlík, az UVDL elnöke újságíróknak azt mondta, hogy a 45 emberéletet követelő tavalyi metilalkohol-botrány nagyon nagy károkat okozott a termelőknek, kereskedőknek. Az alkoholos italok piaca tavaly tíz százalékkal esett vissza, ami az államnak is mintegy 300 millió koronás adóbevétel-kiesést jelentett. Nagy a valószínűsége annak, hogy az idén sem lesz jobb a helyzet.

Az UVDL azt követeli, hogy a kormány mihamarabb hozzon olyan törvényeket, amelyek korlátoznák a feketepiacot és megakadályoznák az adócsalást.

"A mai állapot túlságosan liberális. Lehetetlen, hogy mindenki szeszt főzzön" - szögezte le Pavlík. Hozzátette: a gyártók száma gyorsan növekszik, s az ellenőrzésük egyre nehezebb. Komoly probléma, hogy a törvények megszegéséért járó büntetések nagyon enyhék.

"A problémák törvényes megoldása időigényes" - jelentette ki Leos Heger egészségügyi miniszter. Tomás Hajdusek, az ipari és kereskedelmi miniszter helyettese szerint a szigorító törvények az ősszel várhatók.

Az UVDL összesen 13 nagy alkoholgyártó, illetve -importáló céget képvisel, amelyek a csehországi szeszpiac 80 százalékát fedik le. "A mi cégeink egyetlen termékében sem találtak metanolt. Véleményünknek számítani kellene" - jegyezte meg Pavlík.

A cseh kormány tavaly ősszel ígérte meg, hogy szigorítja az alkohol gyártásának és eladásának feltételeit, és koncesszióhoz köti az ezzel kapcsolatos tevékenységet. Szakértői vélemények szerint a törvénytervezet, amelyet már más szakmai és ágazati szervezetek is bíráltak, azonban annyira liberális, hogy az alapján szinte mindenki termelhetne vagy árulhatna alkoholt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!