Nagyvilág

2013.05.09. 18:14

Szíria - Brit kormányszóvivő: "nagyon valószínű", hogy a szír kormány vegyi fegyvereket vetett be

London, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - "Nagyon valószínű", hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a brit kormány szóvivője.

London, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - "Nagyon valószínű", hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a brit kormány szóvivője.

A Downing Street illetékese hozzátette ugyanakkor: arra "egyelőre" nincs bizonyíték, hogy a Bassár el-Aszad államfő rezsimje ellen küzdő ellenzéki erők is használtak volna ilyen fegyvereket.

A szíriai kormány vegyifegyver-használatára David Cameron brit miniszterelnök személyesen is egyenes utalást tett a parlamentben, kijelentve: a brit kormánynak egyelőre "korlátozott, de egyre nagyobb számú és meggyőző" információja van arról, hogy a szíriai rezsim "bevetett és továbbra is bevet" ilyen fegyvereket, köztük szaringázt.

Cameron pénteken Moszkvába utazik, ahol elsősorban a szíriai helyzetről tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A brit sajtó már korábban megszellőztetett olyan értesüléseket, hogy brit szakértők vegyi fegyverek bevetésére utaló nyomokat találtak Szíriából kicsempészett talajmintákban.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap név nélkül nyilatkozó katonai forrásokat idézve nemrégiben azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői "egyértelmű bizonyítékokat" találtak e talajmintákban "valamilyen fajtájú vegyi fegyver" szíriai bevetésére.

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan térségből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!