Nagyvilág

2013.06.23. 18:59

Magabiztos győzelmet aratott a kormánykoalíció Tokióban

Tokió, 2013. június 23., vasárnap (MTI) - Magabiztos győzelmet aratott a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere a vasárnapi tokiói képviselő-testületi választáson, amely elemzők szerint a júliusi felsőházi parlamenti választások főpróbájának és a kabinet gazdaságpolitikájáról való bizalmi szavazásnak volt tekinthető.

Tokió, 2013. június 23., vasárnap (MTI) - Magabiztos győzelmet aratott a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere a vasárnapi tokiói képviselő-testületi választáson, amely elemzők szerint a júliusi felsőházi parlamenti választások főpróbájának és a kabinet gazdaságpolitikájáról való bizalmi szavazásnak volt tekinthető.

Az NHK televízió jelentése szerint az LDP 59, a koalíciós partner Új Komeitó 23 mandátumhoz jutott. Ezzel a két párt mindegyik jelöltje bejutott a japán főváros 127 fős képviselő-testületébe, míg a parlamenti ellenzék rendkívül gyengén szerepelt a voksoláson.

A vasárnapi választás a december végén hivatalba lépett, radikális gazdaságélénkítő lépéseket hozó Abe-kormány első komoly megmérettetése volt. Az LDP magabiztos szereplése elemzők szerint a kabinet iránti bizalom jele.

Abe Sindzó kormányfő korábban úgy fogalmazott, hogy "mindenáron meg kell nyerni" a tokiói választást, mivel annak eredménye nagyban befolyásolhatja a július 21-én esedékes felsőházi választások kimenetelét.

Az LDP és az Új Komeitó jelenleg kisebbségben van az egyes kérdésekben vétójoggal rendelkező felsőházban. Habár a koalíció alsóházi kétharmadával elméletileg képes kiiktatni a törvényhozási folyamatból a felsőházat, az Abe egyik fő politikai céljának számító alkotmánymódosításhoz mindkét kamarában kétharmados többségre van szükség.

A képviselő-testületi választásra a pártok érezhetően a felsőházi voksolás főpróbájaként tekintettek: a japán főváros helyi ügyei jóval kisebb szerepet kaptak a kampányban, mint az ország egészét érintő kérdések.

A tokiói kampány fő témája a kormányfő "Abenomics" névre keresztelt gazdaságpolitikája volt. A kormánypártok azt hangoztatták, hogy a radikális monetáris lazítást, fiskális élénkítést és strukturális reformokat magában foglaló intézkedéscsomag új életet lehelhet a közel két évtizede stagnáló, defláció sújtotta japán gazdaságba. Az ellenzék azonban a stratégia hátulütőire, elsősorban a rövidtávú reálbér-csökkenésre próbálta felhívni a választók figyelmét.

Habár az elmúlt hetekben kezdtek megmutatkozni az eleinte kitörő optimizmussal fogadott Abenomics első gyengeségei - a korábban szárnyaló tokiói tőzsde komoly mélyrepülésbe kezdett, a június elején bejelentett strukturális reformtervek pedig elmaradtak a várakozásoktól -, az LDP győzelmének mértéke meghaladta a közvélemény-kutatók által várt szintet.

A Japán Demokrata Párt, amely eddig a legnagyobb, 43 fős frakcióval bírt a fővárosi képviselő-testületben, a tavaly decemberi parlamenti alsóházi választásokhoz hasonlóan súlyos vereséget szenvedett, mindössze 15 képviselői helyet szerzett.

A harmadik legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Japán Restaurációs Párt mindössze két mandátumon nyert el. A párt a közelmúltban jelentősen vesztett népszerűségéből, miután elnöke, Hasimoto Tóru botrányos kijelentéseket tett a japán hadsereg által a II. világháború alatt szexrabszolgaságra kényszerített kínai és koreai nőkről.

A kormánykoalíció mellett a fővárosban általában jól szereplő, de a parlamentben törpepártnak számító Japán Kommunista Párt volt a vasárnapi voksolás nagy nyertese: nyolcról 17-re növelte frakciója létszámát.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!