Nagyvilág

2013.08.28. 08:29

Interneten irányítják a gondolatot

A Washington Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan interfészt, melynek segítségével nem pusztán a gondolatot ültetik át egyik ember agyából a másikba, de cselekvésre is késztetik az egyént.

A Washington Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan interfészt, melynek segítségével nem pusztán a gondolatot ültetik át egyik ember agyából a másikba, de cselekvésre is késztetik az egyént. A Seattle-ben található Washington Egyetem két munkatársa, Rajesh Rao és Andrea Stocco egy úgynevezett agytól agyba módszerrel kísérletezik már közel 10 éve, nemrég azonban olyan áttörést értek el, amik már az Orwell-i időket idézik.

A technológia segítségével Rajesh egy szobából irányította az egyetem másik végében tartózkodó Andrea kezét. A közelmúltban a Duke kutatói már bemutattak egy hasonló módszert patkányok között, sőt a Harvard munkatársai már átültették egy ember gondolatát egy kísérleti patkányba, Rao és Stocco eljárása azonban az első, hivatalosan is publikált akaratátvitel két ember között.

Az internet eddig csak arra volt jó, hogy számítógépeket kapcsoljon össze, ezentúl már azonban akár emberi agyakat is képes lesz - fogalmazott Stocco az egyetem honlapján. - Szeretnénk az emberi agy minden tudását közvetlenül transzportálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!