Nagyvilág

2013.10.28. 16:46

A nyelvtörvény megvalósítását sürgette Gajdos az ukrán törvényhozásban

Ukrajna - A nyelvtörvény valóra váltásának szükségességére hívta fel az ukrán kormány és a honatyák figyelmét minapi parlamenti felszólalásában Gajdos István, a Ráda egyetlen magyar nemzetiségű képviselője.

Ukrajna - A nyelvtörvény valóra váltásának szükségességére hívta fel az ukrán kormány és a honatyák figyelmét minapi parlamenti felszólalásában Gajdos István, a Ráda egyetlen magyar nemzetiségű képviselője.

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa a múlt év közepén elfogadta az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvényt, amellyel az ország komoly lépést tett a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának, az európai kisebbségvédelmi szabványoknak az országban történő érvényesítése felé. Az eltelt időszakban azonban kiderült, hogy a jogszabályi előírások zöme nem érvényesül a gyakorlatban.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke rámutatott, hogy bár az illetékesek néhány előírásnak ugyan eleget tesznek, mégis vontatottan halad a magyar nyelvet is érintő törvény életbe léptetése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek fő oka a finanszírozási hiány, illetve az, hogy a helyi hatalmi szervek tisztségviselői egyes esetekben nem is akarnak foglalkozni a jogszabály érvényesítésével.

A honatya emlékeztetett rá, hogy a jogszabály záró rendelkezései arra kötelezték a kormányt, hogy három hónapon belül hozza összhangba a normatív és jogi szabályozást a nyelvtörvénnyel. Az ezzel kapcsolatos beadványára azt választ kapta, hogy a Miniszteri Kabinet már összeállította azon normatív-jogi dokumentumok jegyzékét, amelyeket el kell fogadni a nyelvtörvény realizálása érdekében, s az Igazságügyi Minisztérium és az Állami Televíziós és Rádiós Bizottság felel e tervezetek előkészítéséért és előterjesztéséért.

„Azzal fordulok a kormányhoz, valamint a kijelölt minisztériumokhoz és főhivatalokhoz, hogy gyorsítsák fel a szükséges dokumentumok előkészítését, illetve a jövő évi állami költségvetés tervezetében irányozzák elő a szükséges forrásokat a nyelvtörvény teljes körű valóra váltásához” — idézi az UMDSZ elnökét a képviselő sajtószolgálata.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!