Nagyvilág

2014.01.11. 12:25

Volt belügyminisztert ütöttek le az ukrán rohamrendőrök

Ukrajna - Eszméletlen állapotban szállították kórházba Jurij Lucenkót, akit rohamrendőrök ütöttek le, amikor csetepatéba keveredtek egy kisebb tüntetői csoporttal.

Ukrajna - Eszméletlen állapotban szállították kórházba Jurij Lucenkót, akit rohamrendőrök ütöttek le, amikor csetepatéba keveredtek egy kisebb tüntetői csoporttal.Az összecsapásra azt követően került sor, hogy ellenzéki autós tüntetők egy csoportja szombatra virradó éjjel megállásra kényszerített Kijevben két rohamrendőröket szállító autóbuszt. A Timosenko-kormány volt belügyminisztere a helyszínre érkezvén előbb szép szóval próbálta visszafordulásra késztetni a fővárosban hetek óta zajló tüntetés helyszínére tartó rendőröket. Ennek kudarca láttán a civilek megpróbálták felborítani a berkutosokkal teli buszokat.

A rohamrendőrök előbb könnygázzal igyekeztek jobb belátásra kényszeríteni a feldühödött tömeget, majd gumibotokkal estek a civileknek. Szemtanúk szerint a tüntetők szószólójaként fellépő Jurij Lucenkót háromszor is fejen találták. Az eszméletlen, vérző fejű ellenzéki vezetőt rohammentővel szállították kórházba, ahol megállapították, hogy zárt koponyasérülést és súlyos agyrázkódást szenvedett.

A volt ukrán belügyminiszter nemrég szabadult a börtönből, ahol hivatali visszaélések miatt kiszabott büntetését töltötte. Európa-szerte akkor vált ismertté, amikor négy éve, hivatalának gyakorlása idején ittasan botrányt rendezett a frankfurti repülőtéren, mert a biztonsági személyzet nem engedte fel őt és kíséretét a kijevi járatra.

- Palkó István -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!